back

Виконання Програми економічного і соціального розвитку області за підсумками січня – червня 2015 року

27-08-2015 | 16:02

Обласною державною адміністрацією підбито підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку області на 2015 рік за першу половину року.

У рамках виконання Програми реалізовано комплекс заходів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, передбачених нею та регіональними цільовими програмами, впроваджується та готується до впровадження низка інвестиційних проектів як у виробничій, так і бюджетній сферах.

Ситуація в економіці області відповідає загальнодержавним тенденціям і залишається напруженою.

В аграрному секторі через низку стримуючих факторів (зміщення строків збирання ранніх зернових культур та зменшення їх врожайності) обсяги виробництва становили 93,3 % до попереднього року.

Водночас, продовжується будівництво нових виробничих об’єктів. Зокрема, завершено будівництво елеватора в Ічнянському районі, введено в дію 4 зерноочисні та сушильні пункти, два тваринницькі приміщення в Чернігівському та Прилуцькому районах, завершена реконструкція приміщення для утримання курей у Носівському районі. Продовжується будівництво і реконструкція 3-х об’єктів у свинарстві на 12,7 тисяч голів.



У промисловому комплексі, починаючи з червня збільшуються місячні обсяги випуску промислової продукції, що свідчить про поступове його відновлення.

З метою залучення машинобудівних підприємств до виконання державних замовлень в оборонній сфері  підписано Меморандум між обласною державною адміністрацією та Державним концерном «Укроборонпром» щодо співробітництва з підприємствами області у рамках виконання державного оборонного замовлення, зовнішньоекономічних контрактів та програм соціально-економічного розвитку.

Розширюються рамки співпраці органів влади з науковцями, структурами Міністерства оборони України, зокрема з Державним науково-випробувальним центром Збройних Сил України задля оснащення українських військових новою та сучасною технікою.



Обсяг експорту товарів за січень – червень 2015 року порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшився на 11,9 % і склав 292,3 млн дол. США (по Україні – зменшення на 35,0 %, 6 місце). Однак, за рахунок переважання експорту над імпортом отримано позитивне сальдо зовнішньої торгівлі (114,0 млн дол. США).



Протягом першого півріччя в економіку області надійшло більше 1,1 млрд грн капітальних та 2,2 млн дол. США прямих іноземних інвестицій. Загальний обсяг іноземних інвестицій станом на 1 липня 2015 року склав 93,2 млн дол. США, що менше на 6,6 % порівняно з початком року переважно через девальвацію національної валюти.

За рахунок освоєних капітальних інвестицій введено в експлуатацію ряд нових виробничих потужностей, серед них: лінія по розливу питної води, розширений ковбасний цех та склад готової продукції (шпалер), а також розпочато виробництво фанери. Завершено будівництво ІV черги терміналу для збереження рідкого безводного аміаку, пробурено 4 нафтові свердловини.



Крім того, введені в експлуатацію магазини на 3,9 тис. м2 торгівельної площі, а також криті ринки та павільйони на 317 м2 торгівельної площі. Відкрито їдальні, кафе на 212 посадочних місць.

Прокладено місцевих водопровідних мереж 9,6 км, теплових мереж – на 1,5 Гкал/год., зросли на чверть обсяги введеного в експлуатацію житла (43,8 тис. м2).

Здійснювались заходи, спрямовані на соціальний захист населення.



Особлива увага приділялась внутрішньо переміщеним особам, демобілізованим військовослужбовцям з числа учасників антитерористичної операції.

Органами соціального захисту населення області станом на 01.07.2015 взято на облік 9176 осіб (5882 сім’ї), які переїхали з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції. За щомісячною адресною допомогою для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг звернулось 4868 сімей, на її виплату у 2015 році спрямовано 24,3 млн гривень.

Працевлаштовано 86 безробітних осіб з числа внутрішньо переміщених, 33 учасника АТО, 39 осіб брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Створено 2 центри для реабілітації учасників АТО, надано матеріальну допомогу 2056 родинам на суму більше 2,8 млн гривень.

Продовжувалась робота по вирішенню проблем багатодітних сімей,
дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. До сімейних форм виховання протягом першого півріччя п.р. було влаштовано 135 дітей. Створено 7 прийомних сімей та 2 дитячі будинки сімейного типу.

У сфері освіти відкрито дошкільний навчальний заклад у с. Кархівка Чернігівського району, розпочали функціонувати 2 типові групи при дошкільних навчальних закладах «Лісовичок» у м. Семенівка та «Веселка» у смт Линовиця Прилуцького району.

У галузі медицини в Ічнянському районі закінчено реформування мережі закладів охорони здоров’я, у Н.-Сіверському, Сосницькому та Носівському районах відкрито по одній міській лікарській амбулаторії, які увійшли до складу діючих районних  центрів первинної медико-санітарної допомоги. Разом, з різних джерел фінансування, на покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я використано 7,6 млн гривень.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації