back

До 147-ої річниці від дня народження українського письменника та громадського діяча М.М.Коцюбинського

16-09-2011 | 13:49

16 вересня з нагоди 147-ої річниці від дня народження М.М.Коцюбинського на могилі письменника на Болдиній горі відбувся урочистий мітинг, участь у якому взяли голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, представники громадськості.

Відкриваючи мітинг, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко зауважив, що саме на благодатній чернігівській землі найповніше розквітнув талант митця, неперевершеного майстра художнього слова, чиї твори вважали за честь друкувати найкращі тодішні видання.

Письменник вів у Чернігові обширне листування. До скромного будиночка по вулиці Сіверянській летіли листи з Москви, Петербурга, Відня, Парижа, Стокгольма, Праги, Кракова та острова Капрі.

Не стояв письменник осторонь громадського життя міста. Він – член Чернігівської губернської вченої архівної комісії, комісії з народної освіти, правління громадської бібліотеки, засновник і голова товариства “Просвіта”. У родині Коцюбинських проводились урочисті вечори, присвячені Тарасу Шевченку, Івану Франку, концерти класичної музики з участю Миколи Лисенка.

Твори славетного майстра пера були перекладені на російську, чеську, польську, болгарську, німецьку, шведську мови.

«Доля відміряла Михайлу Михайловичу недовгий вік – неповні 49 років. Його серце зупинилось 25 квітня 1913 року, та його променисте слово і понині живе серед людей.

З метою увічнення пам’яті про видатного класика української літератури засновано Обласну літературну премію імені Михайла Коцюбинського, яка вручається щороку в річницю від дня його народження.

Будемо ж гідні тих високих ідеалів українства, які сповідував мислитель, літератор, патріот Михайло Коцюбинський», - наголосив Володимир Хоменко.















Прес-служба облдержадміністрації