back

Президент вимагає від виконавчої влади активніших дій з підготовки до 75-ї річниці Голодомору 1932-1933 років

10-06-2008 | 09:52


Президент України Віктор Ющенко вимагає від виконавчої влади активніших дій з підготовки до відзначення 75-ї річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні. Таку вимогу Глава держави поставив в Кіровограді під час третього засідання Координаційної ради з підготовки заходів у зв'язку з 75-ми роковинами цієї трагедії.

Президент відзначив недостатні зусилля як окремих міністерств, так і керівників районних та обласних адміністрацій щодо інформування населення про Великий Голод, публікації відповідних досліджень та свідчень очевидців тих подій, встановлення пам'ятників, жертв Голодомору та місць їх поховань тощо. Він, крім того, закликав голів місцевих адміністрацій активніше співпрацювати з Інститутом національної пам'яті, який працює над складанням 17 обласних та київського томів Книги пам'яті жертв Голодомору.

Глава держави висловив жаль з приводу того, що виконавча влада недостатньо переймається темою Великого Голоду. <Мені дуже боляче, коли така трагедія проходить повз українську владу, повз українське серце>, - сказав він. В. Ющенко вкотре наголосив, що йдеться про збереження національної пам'яті та відновлення історичної правди. Він також наразі незадоволений роботою Держкомархіву та його регіональних представництв з проведення відповідних тематичних досліджень.

Глава держави відзначив, що очікує від віце-прем'єр-міністра Івана Васюника підбиття підсумків щодо виконання Указу Президента <Про оголошення в Україні 2008 року Роком пам'яті жертв Голодомору>.

Безумовно, Голодомор слід вважати геноцидом проти українського народу, наголосив Президент. <Ми повинні твердо заявити, що це був наймасовіший геноцид людства>, - підкреслив він. На переконання Глави держави, сьогодні <світ починає чути, розуміти і проводити більш адекватну політику по відношенню до цієї планетарної трагедії>. В. Ющенко також висловив переконання, що настане час, коли міжнародна спільнота визнає Голодомор геноцидом.

Водночас Президент підкреслив, що політика української влади щодо визнання та вшанування цієї трагічної події не спрямована проти жодної сторони. <Питання Голодомору 1932-1933 років - це не є політика проти Росії. Це історія вашого власного народу. І це не вина Російської держави чи російського народу - це вина комуністичного режиму>, - сказав В. Ющенко.

Перед початком наради Глава держави також оглянув виставку робіт учнів дитячих художніх шкіл та шкіл мистецтв, присвячену вшануванню жертв Голодомору. Президент, крім того, оглянув друковані видання, що вийли в усіх областях України на виконання Указу про оголошення Року пам'яті жертв Великого Голоду.