back

Селянські господарства – значимі «гравці» у галузі тваринництва

18-09-2015 | 13:30

Фахівцями Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації проведено аналіз стану виробництва валової продукції за 8 місяців цього року. За обсягом виробництва на 1 особу область посідає в Україні 12 місце, а за темпами – 19. Цей показник є вищим проти підсумкового за сім попередніх місяців.

Важливу роль у розвитку тваринництва відіграють господарства населення. Так, у цьому році населенням вироблено 60% загальної кількості молока, 82% яєць. Та і поголів’я тварин сільські жителі області утримують чимале: корів, свиней та птиці відповідно 58%, 51% та 93%. В області, як і в державі, селянські господарства продовжують постачати молоко-сировину на переробку, не дивлячись на зменшення чисельності тварин. Першопричиною зниження поголів’я корів у господарів є низькі закупівельні ціни на молоко. На сьогоднішній день роздрібні ціни на молоко на прилавках магазинів в 3-5 разів (!) перевищують закупівельні ціни від населення. В умовах економічної кризи та девальвації національної валюти витрати на утримання худоби постійно зростають. Тому селянин змушений збувати велику рогату худобу.

15 липня 2015 року Верховна Рада України зробила перший крок на зустріч виробникам молочної продукції – прийняла законопроект №2089, що пропонує доповнити Закон «Про молоко та молочні продукти» статтею, в якій визначається, що держава встановлює мінімальну закупівельну ціну на незбиране сире товарне молоко другого ґатунку у розрахунку за 1 кілограм в розмірі 4 гривні (без ПДВ). Документ передбачає, що така ціна поширюватиметься на всіх виробників молока, незалежно від форми власності. Це підвищить рівень економічної зацікавленості виробників молока та молочної сировини у подальшій діяльності, стимулюватиме збільшення його виробництва.

У нинішніх реаліях, враховуючи масове безробіття, стрибок долара та низькі прибутки населення, підсобне господарство для мешканців села є одним з основних джерел доходів. Тож вищезгаданий законопроект повинен врятувати галузь і селянство від глибокої кризи.

На думку директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Тетяни Мілютенко, не можна вважати законопроект популістським. Селянин є найбільш вразливою верствою населення. Виробляючи свою краплину молока, він стикається з низкою проблем в сьогоднішніх умовах ведення господарства, а корова для нього залишається чи не єдиною годувальницею.

- На мою думку, внесення доповнень до Закону дасть селянам можливість виживати та заохотить утримувати худобу. Не можна стояти осторонь, бо якщо знищити село – зникне й Україна», – зазначила Тетяна Мілютенко.

Є надія, що молокопереробники скористаються цим Законом на користь впровадження інвестиційних заходів із технологічного переоснащення пунктів приймання молока. Це має знизити витрати на заготівлю молока та підвищити його якість.

Зі свого боку, селянинові також необхідно працювати над якістю молока. Щоб отримувати більше коштів від здачі молочної сировини, необхідно приводити якість до відповідного ґатунку. Як це зробити?

Найбільш реальним шляхом виробництва молочної сировини високої якості для господарств населення є об’єднання в кооперативи. Це дозволить більш прозоро працювати з переробниками молока. Люди зможуть дешевше спільно купувати обладнання для охолодження молока, апарати для доїння, легше дотримуватися стандартів догляду за тваринами, а молокопереробні підприємства, відповідно, зможуть закуповувати молоко кращої якості.

Також перспективним можна вважати розвиток малих сімейних ферм. За даними Міжнародного благодійного фонду «Добробут громад», застосування системи виробництва молока шляхом будівництва та реконструкції мініферм дозволяє збільшити надої корів на 14-19%, знизити затрати праці до 20%, покращити інтенсивність використання тваринницьких приміщень на 15-20%, а також суттєво зменшити витрати кормів та знизити собівартість молока.


За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації