back

Епізоотична ситуація в Чернігівській області є стабільною і контрольованою

08-09-2011 | 14:38

За даними Міжнародного епізоотичного бюро епізоотична ситуація в світі залишається напруженою. Протягом цього та минулого років у світі реєструвались спалахи ряду інфекційних хвороб птиці, свиней, великої рогатої худоби. У зв’язку з різким загостренням ситуації по африканській чумі свиней у Російській Федерації та виникненням захворювання великої рогатої худоби на ящур у Південній Осетії, 8 вересня заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло провів засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації. Учасники засідання розглянули заходи щодо запобігання занесення цих надзвичайно небезпечних хвороб на територію області.

Відкриваючи засідання, Олександр Шанойло наголосив на важливості даного питання, зазначивши, що краще попередити занесення африканської чуми та ящуру на територію Чернігівщини, ніж потім їх локалізовувати, адже ці хвороби надзвичайно небезпечні і спричиняють значні економічні збитки. За його словами, епізоотична ситуація в Чернігівській області наразі є стабільною і контрольованою.

Начальник головного управління ветеринарної медицини в області Віктор Кульбако поінформував присутніх про небезпечні захворювання тварин (африканська чума свиней, ящур великої рогатої худоби) та проведену відповідну роботу щодо недопущення занесення та розповсюдження їх територією області.

Зокрема він зазначив, що ситуація, яка склалась у Російській Федерації, створює постійну загрозу для свинарства України. З початку 2011 року на території РФ вже зареєстровано 32 випадки захворювання на африканську чуму в 5 федеральних округах. Основною причиною виникнення хвороби є недотримання ветеринарно-санітарних вимог утримання свиней в підсобних господарствах громадян, військових частин, товарних господарствах, використання харчових відходів для відгодівлі свиней. Основними ж причинами її розповсюдження стали: недотримання ветеринарно-санітарних вимог під час переміщення підконтрольних ветеринарній службі вантажів; відсутність ветеринарного контролю на кордоні. На сьогоднішній день африканська чума свиней стала загрозою не тільки для біологічної, а й продовольчої безпеки країни. У зв’язку з відсутністю ветеринарного контролю між країнами-членами Митного союзу рішенням Надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України визнано Чернігівську, Київську, Житомирську, Рівненську, Волинську та Одеські області загрозливими щодо можливого занесення збудника цієї хвороби.

Друга небезпечна хвороба, за словами Віктора Кульбаки, ящур. Згідно з повідомленням Головного державного інспектора України 05.08.2011 року це захворювання було виявлено в селах Дзауського району Південної Осетії. На території Чернігівської області ящур реєструвався востаннє в 1982 році в Бахмацькому та Чернігівському районах.

Віктор Кульбако відмітив, що в області проводиться відповідна робота для недопущення цих небезпечних хвороб. Зокрема, розроблено „План дій при підозрі захворювання на африканську чуму свиней в господарствах незалежно від типу ведення та форми власності”, на місцях проводяться навчання-тренінги та семінари-наради з представниками всіх зацікавлених служб, керівниками підприємств, що спеціалізуються на вирощуванні свиней, та місцевими органами влади. На випадок виникнення надзвичайної ситуації створений запас дезінфікуючих засобів та паливно-мастильних матеріалів. Посилено контроль за дотриманням «закритого режиму» роботи свиногосподарств усіх форм власності Проводиться щеплення поголів`я свиней проти класичної чуми. Станом на 01.08.2011 року щепленнями охоплено 92% свиней. У засобах масової інформації, серед власників тварин та мисливців постійно проводиться роз’яснювальна робота з питань профілактики африканської чуми свиней.

За результатами засідання державна надзвичайна протиепізоотична комісія прийняла рішення активізувати роботу щодо запобігання занесення на територію області збудників африканської чуми та ящуру; посилення контролю свиногосподарств на предмет дотримання ними «закритого режиму»; недопущення перетину кордону України автотранспортом без його якісної дезінфекції. Доцільним є продовження широкої роз’яснювальної роботи серед населення області про небезпеку африканської чуми, ящуру та шляхи запобігання проникненню цих захворювань на територію області.




Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації