back

Президент наголошує на необхідності роз’яснення сутності конституційних змін: Ми більше нікому не дамо обдурити людей

07-09-2015 | 07:55

Президент заявляє про необхідність широкого роз’яснення сутності конституційних змін щодо реформи децентралізації, схваленої Верховною Радою у першому читанні, із тим, щоб на виконання Мінських домовленостей конституційні зміни відбулися до кінця цього року.

«Зараз ніхто не буде прискорювати прийняття змін до Конституції у другому читанні. Саме зараз ми і маємо провести роз’яснювальну роботу – що таке децентралізація», – зазначив Глава держави в інтерв’ю трьом національним телеканалам. За словами Президента, має бути відповідна роз’яснювальна література, в областях – проведено широкі заходи, «щоб люди, кожен, мали можливість переконатися, що ні в якому разі його не обдурюють, що децентралізація – це наближення влади до людей, передача значного фінансового ресурсу територіальним громадам, можливість і більшої відповідальності влади».

Щодо пункту про особливості місцевого самоврядування у деяких районах Донецької та Луганської областей, Президент наголосив, що він насправді працює на укріплення держави. Діюча Конституція містить положення про можливість особливого статусу для окремих міст, і конституційними змінами ця стаття, навпаки, ліквідовується, зазначив Петро Порошенко.

«Більше немає у нас параду суверенітетів. Немає у нас ніяких окремих статусів. Замість цього ми кажемо, що у нас будуть особливості місцевого самоврядування для окремих районів Донецької і Луганської областей, які зараз знаходяться під окупацією», – наголосив Президент.

Коментуючи події 31 серпня біля Верховної Ради, коли під час розгляду у Парламенті конституційних змін щодо децентралізації сталася бійка, Глава держави наголосив: «Ми, навпаки, захистили місцеве самоврядування, а народ ці політикани намагались обдурити».

Говорячи про ті події, Президент наголосив: «Мета була – не Конституція. Мета була дестабілізація ситуації в країні».

Глава держави висловив впевненість в тому, що голосування за законопроект конституційних змін щодо децентралізації у другому читанні відбудеться вже після виборів. «Фактор місцевих виборів більше не буде тиснути на ті чи інші політичні сили. Графік буде дуже розумно вибудований. Нікому це зробити не дамо», – заявив Петро Порошенко.

Коментуючи питання про майбутнє коаліції, Президент зазначив: «Насправді, зараз йдеться не про збереження коаліції. Мова йде про збереження України. Рятування її від тієї руїни, яка була у XVII столітті, від того, що відбувалося на початку XX століття, коли були фантастичні мрійники Вінниченко, Грушевський, інші, і коли була російська агресія, і чвари всередині залишили країну незахищеною перед російською агресією».

«Я, як Президент, гарант Конституції і Верховний головнокомандувач, думаю передусім про національну безпеку і збереження країни. А збереження коаліції є лише інструментом збереження країни», – сказав Петро Порошенко.

Президент відзначив, що 4 політичні сили заявили про те, що залишаються в коаліції. «Одна політична сила прийняла рішення вийти з коаліції, приєднатися до опозиційного блоку і звідти «мочити» владу. Це – її вибір. Це, в тому числі, пов’язане і з активізацією олігархів, які, бачачи перспективу рішучої боротьби влади, я вам це обіцяю, проти олігархів, вирішили у такий спосіб захистити свої інтереси – через використання державних підприємств або підприємств з державним пакетом власності, через неплатежі податків, через грабування людей. Я цього робити не дозволю. Впевнений, що і Парламент, і суспільство мене в цьому підтримають», – заявив Петро Порошенко.

Президент наголосив на тому, що «Конституція – не питання коаліції, питання всієї Верховної Ради і всього Українського народу».


Прес-служба Президента України