back

Зміни до Конституції в частині децентралізації дають шанс політико-дипломатичним шляхом повернути окуповані території Донбасу - Президент

01-09-2015 | 08:00

Президент Петро Порошенко у зверненні до українців наголосив, що зміни до Конституції в частині децентралізації, які сьогодні Верховна Рада ухвалила в першому читанні, докорінним чином перетворюють політичну систему України, наближаючи її до європейської моделі самоврядування.

«Свідомо йду на те, щоб поділитися частиною своєї влади на користь місцевих громад і підкріпити це відповідним перерозподілом фінансових ресурсів - щоб більше грошей, більше влади на місцях і в громадах кореспондувалися з більшою відповідальністю, більшим впливом громад і громадян», - підкреслив Президент.

Крім того, сьогоднішнє голосування за зміни до Конституції є кроком до миру. «Зміни до Конституції означають не втрату територій, а навпаки – дають шанс і перспективу політико-дипломатичним шляхом врегулювати, забезпечити та повернути під суверенітет України окуповані території», - сказав Глава держави. На думку Петра Порошенка, аргумент про «особливий статус Донбасу», якого немає в проекті змін до Конституції, використовують політичні сили як передвиборчу технологію та елемент чорного піару проти Президента.

Глава держави ще раз підкреслив, що мова йде про порядок здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, який визначається окремим законом. Такий закон вже двічі ухвалювався Верховною Радою, і більша частина статей документу наразі призупинена, поки на окупованих територіях не будуть проведені вибори згідно українського законодавства та стандартів ОБСЄ, виведені російські війська і зброя, відновлено український контроль за всім кордоном з Росією.

«Сьогоднішнє голосування не остаточне, але воно дасть величезне поле для маневру українській дипломатії. А фінальне рішення наприкінці року, коли треба буде триста голосів, запевняю вас, дорогі співвітчизники, буде залежати від того, як протягом цих кількох місяців розвиватиметься ситуація на Донбасі і наскільки Росія виконуватиме Мінські угоди», - зазначив Президент. За його словами, Україна сьогодні підтвердила свою репутацію надійного партнера, який виконує взяті на себе міжнародні зобов’язання і Мінські угоди, на відміну від Росії. «Якщо Москва не схаменеться, восени будуть продовжені персональні санкції проти осіб, причетних до аншлюсу Криму та окупації Донбасу, а на початку наступного року - і секторальні економічні санкції», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави також розчарований, що частина депутатів коаліції замість боротьби із зовнішнім ворогом атакувала Президента і розгорнула кампанію проти найближчих союзників – США, Німеччини, Франції, Європейського Союзу. Однак Петро Порошенко впевнений, що чинна коаліція продовжить роботу в інтересах України.

Президент також назвав «ударом в спину» сутички під Парламентом після голосування за зміни до Конституції. Петро Порошенко підкреслив, що завдяки дипломатичним зусиллям в останні дні на Донбасі припинилися обстріли з важкої артилерії і немає вбитих українських захисників, однак сьогодні в центрі столиці при штурмі Парламенту було вбито бійця Національної гвардії і поранено близько 120 гвардійців та працівників міліції, серед яких велика кількість учасників АТО. «Це була антиукраїнська акція, за яку всі її організатори, без виключення, всі представники політичних сил, мають понести сувору відповідальність. Дані чіткі завдання щодо прозорості розслідування процесу і притягнення до відповідальності не лише виконавців, а й організаторів, включаючи політичних», - зазначив Глава держави.

Президент запевнив, що Україна обов’язково переможе, завдяки посиленню обороноздатності та політико-дипломатичним зусиллям.


Прес-служба Президента України