back

Конкурсна комісія визначила кращий інноваційний проект

25-08-2011 | 15:19

25 серпня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела засідання конкурсної комісії по відбору інноваційних проектів.

Відкриваючи засідання, Наталія Білоус зазначила, що конкурс проводиться з метою реалізації державної політики у сфері інноваційної діяльності та Програми науково-технічного та інноваційного розвитку Чернігівської області на 2011-2015 роки для надання фінансово-кредитної підтримки на реалізацію інноваційних проектів суб’єктів господарювання області за рахунок коштів обласного бюджету на умовах зворотності.

Виконавцями заходу визначені головне управління економіки облдержадміністрації та Державна організація «Регіональний фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області».

У 2008 році кредит у розмірі 90,0 тис. грн. строком користування на 36 місяців з відсотковою ставкою 11% отримало ТОВ «Ковальський завод» для реалізації інвестиційного проекту «Впровадження інноваційної виплавки штампової сталі з відходів конструкційних сталей та розвиток технології виплавки заготовок різної конфігурації і призначення». Надана кредитна допомога дозволила пом’якшити наслідки кризи і у 2008 році спад виробництва становив лише 6%, у той час як по інших підприємствах металообробки спостерігалося більш суттєве відставання. У 2010 році обсяг виробництва зріс в 4,5 рази, за 7 місяців поточного року майже в 2,5 рази до попереднього періоду. У липні цього року після закінчення терміну дії довгострокового кредиту ТОВ «Ковальський завод» повернуло одержані кошти.

У зв’язку з цим облдержадміністрація оголосила новий конкурс для надання фінансово-кредитної підтримки інноваційним намірам суб'єктів господарювання області на умовах зворотності.

З інноваційними проектами, які надійшли на розгляд конкурсної комісії, присутніх ознайомила секретар комісії Людмила Бреян. За її словами, були подані анотації 3 проектів: ТОВ «ТАН» - інноваційний проект «Виготовлення обладнання для лінії екстракції рослинних олій»; ТОВ «НВП «Метекол» - інноваційний проект «Розробка та виготовлення портативних інтелектуальних електрокардіографів нового покоління для використання у клінічній практиці, медицині спорту і праці та для індивідуального використання»; приватне підприємство «Проектна виробничо-комерційна фірма «ТІСС» - інноваційний проект «Придбання станків, приміщень для виробництва обладнання для виготовлення брикетів з тирси». Вона коротко охарактеризувала кожен з них.

Як відмітили члени комісії, всі проекти цікаві та заслуговують на увагу.

Проект «Виготовлення обладнання для лінії екстракції рослинних олій» комісія рекомендувала подати на розгляд Мінекономрозвитку та Державної інноваційної фінансово-кредитної установи, так як його реалізація потребує значних кредитних коштів.

Проект «Придбання станків, приміщень для виробництва обладнання для виготовлення брикетів з тирси» відповідає не всім критеріям конкурсного відбору, але, зважаючи на актуальність проблеми розвитку технологій з виробництва альтернативних джерел палива, над якою працює підприємство, проект рекомендовано доопрацювати та розглянути можливість його фінансування через ДО „Регіональний фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області” в рамках Програми розвитку підприємницької діяльності.

Переможцем конкурсу визначено інноваційний проект ТОВ «НВП «Метекол».

Директор товариства Валерій Берсеньов розповів про проект «Розробка та виготовлення портативних інтелектуальних електрокардіографів нового покоління для використання у клінічній практиці, медицині спорту і праці та для індивідуального використання» та перспективи його реалізації. На переконання Валерія Берсеньова, за портативними електрокардіографами виробництва його підприємства велике майбутнє завдяки їх можливостям широкого застосування. Вже сьогодні є замовлення на їх виготовлення, а кредит дасть можливість продовжити сертифікацію винаходу, необхідну апробацію тощо.

За результатами засідання конкурсна комісія одностайно прийняла рішення надати кредит у сумі 90 тис. грн. ТОВ «НВП «Метекол» на реалізацію інноваційного проекту строком 24 місяці із відсотковою ставкою 11% річних.







Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації