back

Обговорено стан підготовки закладів освіти до нового навчального року

22-07-2011 | 19:01

22 липня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко провів виїзне розширене засідання Колегії облдержадміністрації у Борзнянському районі, основним питанням якого був стан підготовки освітянських закладів області до нового навчального року .

Перед початком засідання члени колегії облдержадміністрації, голови райдержадміністрації та міські голови Чернігова, Ніжина і Прилук оглянули гуртожитки та котельню Комарівської ЗОШ-інтернату І-ІІ ступенів; навчальний корпус, їдальню та котельню Борзнянської ЗОШ-інтернату; взяли участь у презентації блочно-модульної котельні на твердому паливі у гімназії ім. П.Куліша, ознайомилися з її навчальною та матеріально-технічною базою.

Під час пленарного засідання готовність закладів освіти до нового навчального року проаналізував начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський.

Він зазначив, що на даний час у закладах освіти Чернігівщини йде напружена робота у цьому напрямку та вживаються заходи з удосконалення їх мережі.

З метою забезпечення конституційних прав і державних гарантій щодо доступності та безоплатності здобуття дошкільної освіти у державних та комунальних дошкільних закладах 30 грудня 2010 року на сесії обласної ради затверджено обласну цільову програму розвитку дошкільної освіти на 2011-2017 роки, якою передбачено за цей час відкриття 90 дитячих садків та 55 додаткових груп на базі діючих дошкільних закладів.

Протягом 2011 року заплановано відкриття 20 дошкільних навчальних закладів та 10 додаткових груп на базі діючих садків. Уже відкрито дошкільні заклади у с. Вихвостів Городнянського району, селах Знам'янка, Канівщина Прилуцького, Гриціївка, Карпилівка Срібнянського та створено навчально-виховні комплекси «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад» у селах Кунашівка, Сальне Ніжинського району, Дігтярівка Новгород-Сіверського районів.

Передбачається відкриття до 24 серпня дошкільних навчальних закладів у с.Світличне Варвинського району, с. Вороньки Бобровицького району; до 1 вересня – в с. Дніпровське та с. Андріївка Чернігівського району, в с. Стольне Менського району, с. Вільшани Сосницького району. Цього року заплановано розпочати будівництво дитячого садка у м.Чернігові.

Сесією обласної ради затверджено обласну програму забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів в області мультимедійними електронними засобами навчального призначення та мультимедійним обладнанням на 2011-2016 роки. Вже до 1 вересня планується поставити в опорні школи області мультимедійне обладнання на суму 1 млн. 15 тис.грн. В області практично завершено комп’ютеризацію ЗОШ І-ІІІ ст.

У рамках підготовки до нового навчального року, на забезпечення загальноосвітніх шкіл сучасними технічними засобами навчання з природничо-математичних і технологічних дисциплін у загальному обсязі видатків на освіту передбачені трансферти щорічно 4-ом районам за списком по 133,2 тис.грн. Цього року це Семенівський, Сосницький, Срібнянський, Талалаївський райони.

В обласному бюджеті передбачено кошти на закупівлю для шкіл-інтернатів 3-х предметних кабінетів та 2 комп’ютерних класів. До 1 вересня ці кабінети в школах-інтернатах буде встановлено.

За період дії обласної Програми «Шкільний автобус» придбано 87 транспортних одиниць, за державної програми – 39, за кошти світового банку – 15.

Зусиллями органів місцевого самоврядування освіти та педагогічних колективів здійснюється робота по підготовці навчальних закладів до нового навчального року та до роботи в осінньо-зимовий період, проведенню поточних та капітальних ремонтів, реконструкції та будівництва.

З початком 2011 року, Року освіти та інформаційно-комунікаційних технологій, започатковано добру традицію, введення в експлуатацію реконструйованих та збудованих приміщень освітянських закладів. У січні цього року введено в дію реконструйований навчальний корпус на 280 місць в Городнянській ЗОШ І-ІІІ ст. №2, в травні – спальний корпус дитячого оздоровчого табору «Юний турист», липні – приміщення дитячого садка в с.Вихвостів Городнянського району. Проводиться будівництво Седнівського навчально-виховного комплексу, добудова Носівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 5, будівництво ІІ корпусу школи-гімназії № 1 в м.Прилуки.

Для покращення стану будівель і споруд закладів освіти області субвенціями з державного бюджету на 2011 рік передбачено 16 033 тисяч гривень.

Більше половини закладів освіти області вже привели до ладу власні котельні та завершили ремонтні роботи.

У закладах обласного підпорядкування (школах-інтернатах), які мають власні котельні, замінено все обладнання. У Березнянській, Комарівській, Краснохутірській школах-інтернатах можна використовувати для опалення місцеві види палива, в тому числі енергетичну щепу. На сьогодні вони забезпечені паливом на 70%, всі котельні готові до роботи в осінньо-зимовий період.

Приділяється значна увага створенню належних умов утримання, виховання та соціальної адаптації вихованців інтернатних закладів.

Всі інтернатні заклади підготовлені до нового навчального року, їх вихованці забезпечені всім необхідним.

При практично завершеній комп’ютеризації навчальних закладів I-III ступенів, на сьогоднішній день їх підключення до мережі Інтернет складає 73,1%.Як зауважив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, до нового року ця цифра повинна становити 100%.

Також від доручив управлінню освіти і науки облдержадміністрації, головам районних державних адміністрацій, міським головам міст Ніжина, Прилук, Чернігова вжити дієвих заходів щодо забезпечення якісної підготовки закладів освіти до організованого початку нового навчального року, завершення ремонтних робіт у приміщеннях закладів освіти та благоустрою їх територій, звернувши особливу увагу на протипожежну безпеку, виконання санітарних норм та охорону життя і здоров’я дітей; створити комісії та здійснювати перевірки готовності навчальних закладів до 2011-2012 навчального року за участю представників відповідних служб.

Керівник області особливо наголосив на необхідності забезпечення стовідсоткового підвезення учнів і вчителів сільської місцевості, які цього потребують, до загальноосвітніх навчальних закладів.

Він також акцентував увагу керівників районів на безумовному виконанні регіональних програм – зокрема, обласної цільової програми розвитку дошкільної освіти у частині розширення мережі дошкільних закладів (відновлення роботи закритих установ, відкриття дошкільних закладів у пристосованих приміщеннях, додаткових груп, створення навчально-виховних комплексів).

Володимир Хоменко доручив головам райдержадміністрацій та міським головам особисто взяти участь у серпневих конференціях освітян та докласти максимальних зусиль для вирішення проблемних питань, що будуть обговорюватися на них.

«1 вересня населення області оцінить роботу органів державної влади, а значить кожного з нас і поставить відповідну оцінку. Ми повинні консолідувати усі можливості для підготовки навчальних закладів регіону до нового навчального року. Переконаний, що спільними зусиллями ми виконаємо доручену нам справу загальнодержавного рівня відповідально і фахово», - резюмував Володимир Хоменко.

























Прес-служба облдержадміністрації