back

На Чернігівщині побачила світ нова книга про захисників України «Борись в ім’я честі»

27-08-2015 | 13:32

Україна нині переживає нелегкі часи. Сьогодні військовослужбовці на Сході України захищають свободу і незалежність нашої держави, щодня ризикуючи власним життям. Хто вони, захисники України? Яку ціну платять, виконуючи свій обов'язок?Вони не хочуть війни і кровопролиття, їм у страшному сні не могло наснитися, що доведеться не тільки тримати в руках, а й застосовувати зброю. Але коли ворог став плюндрувати нашу землю, вони не могли залишитися в стороні.

Хлопці, про яких йде мова на сторінках книги «Борись в ім’я честі» справжні захисники Вітчизни. Сучасні герої, які живуть поміж нас, які вкотре своїм прикладом підтверджують слова національного гімну: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу…».

Дане видання - це розповідь про наших захисників та перша спроба зібрати й систематизувати інформацію про учасників АТО в межах Чернігівського району. Цю непросту роботу здійснили працівники централізованої бібліотечної системи Чернігівського району.

Книга «Борись в ім’я честі» складається із трьох частин: в першій частині «Уклін вам, воїни! Уклін вам, воїни АТО!» йде розповідь про учасників АТО – уродженців Чернігівського району. Друга частина книги присвячена нашим землякам, які в боротьбі за Україну пожертвували найдорожчим – життям. Третя частина має назву «Вісточки на передову», адже на фронт українським військовим регулярно відправляється посильна допомога від земляків і ніщо не радує їхні серця так, як щирі дитячі малюнки, нехитрі обереги, виготовлені дитячими руками.

Близько чотирьохсот героїчних імен наших земляків лягли в основу книги «Борись в ім’я честі». І за кожним іменем – доля, а ще – куточок рідної землі, сільська громада, яка доручила своєму синові стояти на варті заради цієї землі, заради всієї України – вільної і неподільної. Різні за віком, різні за фахом, але об’єднані спільною метою, вірою у перемогу, вони залишили рідні села, свої домівки, роботу, щоб стати на захист Батьківщини, своїх батьків і дітей.

В оформленні видання використані патріотична поезія українських авторів.

Мабуть абсолютно точно дух книги розкриває вірш всесвітньовідомої української поетеси, гордості нашого району Надії Галковської «Увічнимо своїх героїв» :

Над Придесенням літописним
Палахкотить космічним строєм
У час важкий, буремний, грізний
Парад зірок нових героїв.
Одні лишаються у небі,
А інші поміж нами світять.
І в серці затишно і тепло,
Як усміхнеться юний витязь,
Й потисне руку літній воїн,
А ув очах і біль, і смуток,
Що обернувся сивиною…
Ні, не дамо про них забути!
Увічнимо своїх героїв
У час важкий, буремний, грізний,
Щоб сяяли космічним строєм
На сторінках цих літописних.

З давніх-давен в народі добру справу роблять спільно – громадою. Аби книга побачила світ, справжній вчинок здійснили люди, котрі, долучившись до благородної справи, надали благодійну допомогу.

Бажаємо всім мужнім українським воїнам-героям скоріше повернутися додому. Всім серцем, всією душею, шановні земляки, з вами!

Слава Україні! Слава її героям-захисникам!



За інформацією Департаменту культури,
туризму, національностей та релігій ОДА