back

Брифінг голови ОДА: жнива, село, агросектор і… субсидії

21-08-2015 | 15:08

Сьогодні голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч провів анонсований напередодні брифінг з питань перебігу жнив та розвитку сільського господарства на Чернігівщині.

Першочергово Валерій Куліч подякував аграріям Чернігівщини і зауважив символічність того, що перший мільйон тон зерна намолочено якраз напередодні Дня Незалежності України. Одразу ж після вступного слова голова ОДА у спілкуванні з журналістами перейшов до цифр і аналітики.

Незважаючи на те, що через несприятливі погодні умови жнива в області розпочалися пізніше ніж зазвичай, станом на сьогодні аграрії Чернігівщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Обмолочено 307 тис. га або 100% площ, що підлягали збиранню.

Всіма категоріями господарств намолочено 1001,2 тисяч тон зерна при середній врожайності 36 центнерів з гектара. Найвищу врожайність мають сільськогосподарські підприємства у Бахмацькому районі – 43,9, Носівському – 43,1, а також Бобровицькому – 40,8 центнерів з гектара.

Серед районів, які дали найбільший вал зернових, Валерій Куліч відзначив позитив у тому, що традиційно незернова північ області збільшує свою частку присутності в галузі, зокрема Новгород-Сіверський район уже намолотив 60 тисяч тон, що становить 7% валу зерна в області.

На запитання журналістів про те, чи не є ці показники врожайності «середньою температурою по лікарні» і яким саме чином обчислюється врожайність, Валерій Куліч повідомив, що наведені цифри формуються з огляду на обмолот усіх культур. Тобто це є середньою врожайністю і пшениці, і жита, і бобових.

Чим ОДА допомогла аграріям у вирощуванні та збиранні врожаю?

«Нічим, – іронічно відповів Валерій Куліч. – У жодному разі не хочу привласнити собі чи державі здобутки приватних сільгоспвиробників і взагалі хліборобів Чернігівщини. Сьогодні ми розповідаємо вам про стан справ в області і в жодному разі не говоримо про те, що це «ми» обмолотили. Завдання облдержадміністрації і влади в цілому – сприяти безперешкодній роботі сільгоспвиробників і допомогти збути врожай. Загалом очікуване виробництво продовольчого зерна вдвічі перевищує прогнозований фонд внутрішнього споживання. Решта – має піти на експорт. От із цим уже працюємо ми – налагоджуємо зв’язки та «вибиваємо» найкращі умови. Зокрема (про це ми вже коротко повідомляли), Чернігівщина отримала додаткову знижку в розмірі 35% на транзит збіжжя територією Білорусі до портів країн Балтії – найперспективнішого, на нашу думку, ринку збуту нашого зерна», – сказав голова Чернігівської ОДА.

Щодо пільгового оподаткування аграріїв

«Система пільгового оподаткування аграріїв – єдина реальна допомога від держави. Крім того, ця пільга рівна і доступна для абсолютно всіх учасників ринку, на відміну від якихось непрозорих систем компенсацій, від яких, на мою думку, взагалі треба відмовитися. Ця податкова пільга допомагає виробнику на суму трохи більше 20 доларів на гектарі. До прикладу, країни ЄС дотують своїх виробників на рівні 300 – 400 євро на гектар. За таких умов тяжко конкурувати, але вітчизняним агровиробникам це вдається. Були намагання уряду ліквідувати цю систему, але завдяки злагодженій реакції учасників агросектору цього не сталося. Нещодавно Президент України Петро Порошенко підписав документ, який продовжує дію пільгової системи оподаткування аграріїв», – пояснив Валерій Куліч.

Про скотарство

Відповідаючи на запитання журналістів, голова ОДА коротко повідомив, що головним завданням у сфері свинарства є збереження чисельності поголів’я. «За останні два місяці чисельність поголів’я свиней скоротилася на 15% і нині ми маємо тенденцію до спаду. Це, здебільшого, наслідки африканської чуми свиней. Крім прямих її жертв та регламентованих забоїв худоби, спадний тренд формує ще й прагнення сільського населення якомога швидше забити скотину, аби уникнути біди з чумою. Тому першочергово ми працюємо над заходами боротьби з африканською чумою свиней, щоб не втратити свинарство як галузь», – сказав Валерій Куліч.

Про молоко

Валерій Куліч роз‘яснив ситуацію із закупівельними цінами на молоко у населення, підприємств та затримкою розрахунків за молоко. «Україна втратила російський ринок збуту продуктів агропромислового комплексу. І якщо з зерном це для нас працює в плюс (бо РФ є конкурентом з експорту в Чорноморській зоні), то в молокопереробній галузі – це значний удар. Зараз підприємства області мають значне перевиробництво, бо пошук нових ринків збуту потребує часу. Звідси й борги. Крім того, входження на нові ринки вимагає, перш за все, високої якості продукції. Ті, хто вкладав гроші у технології і обладнання, легше справляються з проблемами, адже молоко екстра-класу продати легше. А от ринок продукції нижчих стандартів якості – вкрай перенасичений. Тут лежить і коріння проблеми з закупівельними цінами у людей по 2,50 гривень за літр, а у підприємств – по 4,80. Різницю в ціні складають безліч факторів, але низька якість молока від населення – одна з ключових. Майбутнє – за створенням кооперативів на селі, які будуть обладнанні сучасним доїльними апаратами, рефрижераторами тощо. Це дасть якість молока, а як наслідок – і ціну. Бо влада не може регулювати ціну на молоко, яке купують приватні фірми. Тут працюють тільки закони ринку. Проте є законопроект, який пропонує фіксовану мінімальну закупівельну вартість. Що ж стосується молокопереробних підприємств – ми вже бачимо позитивні приклади переорієнтації на інші ринки, сподіваюся це вдасться зробити всім виробникам», – роз’яснив Валерій Куліч.

Про субсидії

На завершення брифінгу журналісти задали тему, яка не передбачалася до обговорення – субсидії. Голова ОДА вкотре повідомив, що коштів у держбюджеті для фінансування програми достатньо, і через ЗМІ звернувся до громадян із проханням завчасно оформити всі необхідні документи, щоб після отримання перших платіжок за опалення не стояти в чергах і не зірвати роботу відповідних служб. Журналісти, до речі, повідомили про факти затримок із виплатою компенсацій за тверде паливо у деяких районах області. На це голова відповів: «Загалом механізм субсидіювання і компенсацій працює злагоджено і вчасно, проте, якщо є такі факти – ми обов’язково з’ясуємо. Дякую вам за інформацію і за цікавість до цієї теми», – завершив зустріч із журналістами голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч

.

Прес-служба облдержадміністрації