back

Програма надання житлових субсидій в Україні - працює

20-06-2011 | 15:40

20 червня заступник голови облдержадміністрації з фінансово-економічних та соціальних питань Наталія Білоус разом з спеціалістами головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації взяла участь в селекторній нараді яку провів перший заступник Міністра соціальної політики України Василь Надрага. На нараді йшлося про впровадження спрощеного Порядку призначення субсидій у 2011 році.

Відкриваючи засідання Василь Надрага, зокрема, зазначив, що завдяки істотному спрощенню процедури отримання житлових субсидій та введенню електронного обміну даними між відомствами число отримувачів житлових субсидій постійно зростає.

Так протягом січня – квітня 2011 року за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулося 495,4 тисячі сімей, що у 2,1 рази більше ніж за аналогічний період 2010 року. У квітні субсидії отримували 1 295,0 тис. сімей, або 7,6% від загальної кількості домогосподарств України (у квітні 2010 р. – 729,5 тис. сімей).

За словами першого заступника Міністра соціальної політики України, середній розмір призначеної субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на одну сім’ю у січні 2011 року становив 172,8 гривні, у квітні – 104,4 гривні (у квітні 2010 р. – 67,9 грн.). Протягом січня – квітня 2011 року за наданими субсидіями нараховано 1 063,7 млн. гривень організаціям, які надають населенню житлово-комунальні послуги, що становить 50,6% від обсягу коштів, передбаченого бюджетом на 2011 рік.

У травні 2011 року субсидії на житлово-комунальні послуги отримувала 341 тисяча сімей (2 % всіх сімей України), що майже вдвічі більше, ніж у травні минулого року. Комісіями місцевих органів влади протягом січня – квітня прийнято рішення про призначення субсидій більш як 120 тисячам сімей, половина таких рішень – це призначення субсидій на загальну площу житла, четверта частина - призначення субсидій не власникам житла.

Крім того, Василь Надрага повідомив, що за результатами проведеної роботи з ініціювання призначення житлових субсидій малозабезпеченим сім’ям, які отримують соціальні виплати, вже призначено субсидії 8,2 тисячі сімей.

Йдеться про малозабезпечені сім’ї, які з різних причин не мали можливості оформити своє право на відповідну державну підтримку. Завдяки цьому в Україні додатково залучено до програми субсидій 1,5% сімей з числа одержувачів інших видів соціальної допомоги.

Що ж до проблемних питань, які виникають в процесі реалізації програми житлових субсидій, то, як поінформував Василь Надрага, вони вже опрацьовуються і невдовзі по всіх будуть прийняті відповідні урядові рішення, що дозволить підвищити ефективність роботи у цій сфері. Підготовлено також і зміни, які стосуються подальшого спрощення процедури та умов призначення житлових субсидій.

Підсумовуючи нараду, він додав, що проблеми в наданні населенню субсидій є, але вони не носять ані системного, ані глобального характеру: в цілому система працює.

Субсидію на сплату за комунальні послуги та газ у цьому році змогли отримати вдвічі більше громадян, аніж в минулому.

«Нині кожна друга сім'я в Україні із 17,2 млн. сімей одержує державну підтримку у вигляді державної допомоги, пільг з оплати житлово-комунальних послуг, житлових субсидій чи інших видів допомоги. Таких результатів вдалося досягти завдяки злагодженій роботі фахівців та спрощеним умовам нарахування субсидій І це є наш вклад у виконання завдань, що ставить перед нами Президент», - сказав урядовець.