back

Щоб не допустити біди

14-08-2015 | 15:25

Сьогодні у режимі відеоконференції відбулось засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яку очолює Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

У відеоконференції взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Куліч, начальник управління ДСНС в Чернігівській області Валерій Бреус, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та установ, дотичних до обговорюваних проблем.

Комісія розглянула два питання: щодо дій центральних і місцевих органів виконавчої влади із запобігання виникненню пожеж в екосистемах і оперативного реагування на них; та про ситуацію з африканською чумою свиней.

Доповідаючи з першого питання, голова ДСНС України Микола Чечоткін повідомив, що у 2015 році кількість пожеж у екосистемах збільшилася на 3,5 тис. випадків, а площа, пройдена вогнем, майже на 4 тис. га. Зросли також показники виникнення пожеж торфовищ та на сільгоспугіддях.

- Головними причинами такого роду пожеж є, в першу чергу, навмисні підпали, що замасковані під необережне поводження з вогнем. Також відсутність контролю лісокористувачів та власників земельних ділянок, що досить часто спричинює масштабні пожежі та призводить до значних матеріальних збитків,- - зазначив Микола Чечоткін.

Прем’єр-міністр України доручив посилити патрулювання та охорону території у Зоні відчуження, зокрема поблизу пожежі, за рахунок сил МВС та Нацгвардії. Також обмежити переміщення людей у лісових масивах та зупинити полювання у тих регіонах, де зафіксована найбільша кількість пожеж у екосистемах: Київській, Дніпропетровській, Житомирській, Луганській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській областях. Арсеній Яценюк зазначив також, що винні в умисних підпалах лісів мають бути притягнені до кримінальної відповідальності, адже завдали великих збитків українській економіці.

Про ситуацію з африканською чумою свиней поінформував заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Олександр Вержиховський. Чернігівська та Київська області були названі як такі, де найчастіше фіксують випадки африканської чуми свиней. Водночас на засіданні було позитивно відзначено роботу Чернігівської облдержадміністрації щодо ефективного упередження та оперативного реагування на випадки виявлення цієї хвороби.

За результатами засідання було вирішено провести відповідні наради в областях з керівниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, посилити роз’яснювальну роботу серед населення та створити групи з відстрілу диких кабанів, які є розповсюджувачами інфекції.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації