back

З Чернігівщини почали вивозити непридатні отрутохімікати

20-07-2011 | 16:34

Тривалий час мешканці Чернігівщини були стурбовані ситуацією, що склалася у зв’язку зі знаходженням на території області близько 856 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Більша частина їх зберігається на колишніх колгоспних складах у зруйнованих приміщеннях під відкритим небом та в інших місцях, що не відповідають нормативним вимогам.

Розв’язання цієї проблеми стало одним з екологічних пріоритетів роботи голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка. Наприкінці минулого року через представників засобів масової інформації під час прес-конференції він повідомив жителям Чернігівщини, що найближчим часом це питання буде вирішено.

І ось рішенням обласної ради від 25.03.2011р. «Про затвердження переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2011 рік» було вирішено консолідувати кошти обласного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища на проведення робіт із забезпечення утилізації хімічних засобів захисту рослин з території усієї області протягом 2011 року.

Таким чином буде забезпечено повне звільнення регіону від отрутохімікатів. На ці роботи передбачено виділити 12,3 млн. грн. коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Для повного ж очищення всієї території регіону решту фінансування надасть Державний фонд охорони навколишнього природного середовища.

Слова не розійшлися з ділом. 20 липня компанія «S.I Group Consort Ltd» (Ізраїль) розпочала роботи із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних до використання пестицидів і тари від них на території Чернігівської області.

Першим етапом стало вивезення близько 90 тонн непридатних хімікалій, що знаходяться на території Бобровицького району.

Голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко назвав цю подію знаковою для жителів області, яка вирізняється серед інших регіонів країни екологічною спрямованістю та значною роботою по збереженню природного ландшафту.

«Сьогодні ми починаємо реалізацію масштабної програми. До кінця року ми проведемо роботу по таруванню небезпечних отрутохімікатів, після чого вони будуть вивезені за межі області для подальшої переробки та утилізації. Маємо впевненість у тому, що розпочаті природоохоронні заходи значно підвищать рівень екологічної безпеки всієї Чернігівської області», - підкреслив голова облдержадміністрації.







Прес-служба облдержадміністрації