back

Ділова розмова з виробниками про імпортозаміщення в оборонній галузі

06-08-2015 | 18:33

Авіабудування в Україні є і має значні перспективи розвитку. Не виняток – військовий напрямок цієї галузі. Але є і проблеми, зокрема, – це необхідність якомога швидше знайти нових партнерів у виробництві. Адже Україна більше не імпортує запчастини з Росії, а деякі підприємства вітчизняної оборонки перебувають на тимчасово окупованих або підконтрольних ворожим військам територіях.

Про те, яким чином та в чому конкретно чернігівські підприємства можуть співпрацювати з українськими авіабудівниками, обговорювалося сьогодні на науково-практичному семінарі «Визначення можливості залучення підприємств Чернігівської області до виробництва та імпортозаміщення продукції за напрямком авіаційної техніки». Організували цей дискусійний майданчик для військових та виробників Чернігівська облдержадміністрація спільно з Державним науково-випробувальним центром Збройних сил України.

«Ми вже маємо позитивну практику залучення до оборонних замовлень місцевих підприємств. Взаємовигідну співпрацю в цій сфері налагоджують ті підприємства, які займалися цим ще за радянських часів, а також нові прогресивні приватні виробництва, – сказав у вступному слові голова ОДА Валерій Куліч. – Я переконаний: якщо присутні тут налагодять зв’язки, то це допоможе і виробникам Чернігівщини, і обороноздатності країни».

У свою чергу цю тезу підтвердив і заступник генерального конструктора ДП «Антонов» Микола Воробйов: «Із підготовленого облдержадміністрацією опису підприємств Чернігівщини я вже бачу перспективних партнерів. Тому сьогодні наше завдання – пояснити, що потрібно авіабудівникам, а задача чернігівських підприємств – знайти у наших потребах свою нішу і якісно її заповнити».

Загалом науково-практичний семінар, як і розраховували організатори, був більше схожим на бізнес-форум. Виробники авіаційної техніки розповідали про свою роботу і на основі цього підшуковували собі партнерів серед чернігівців. Адже диверсифікація постачання комплектувальних частин необхідна і можлива. Зокрема, інвестиційний директор товариства «Мотор Січ» Володимир Семеном повідомив, що гвинтокрил МІ-8 їхнього виробництва на 60% складається з українських запчастин. А наступний їхній проект – МІ-2 – проектується вже на 90% вітчизняного виробництва.

Представники «Укроборонпрому», Міністерства оборони України та підприємці й представники виконавчої влади відзначили: захід був практичним і корисним як для підприємств Чернігівщини ,так і для авіабудівників України.



Прес-служба облдержадміністрації