back

Свято для мисливців області не за горами!

06-08-2015 | 16:28

Відкриття сезону на пернатих для абсолютної більшості наших мисливців є найвеличнішим та найбільш очікуваним святом.

Так з серпня місяця на Чернігівщині відкривається мисливський сезон полювання на диких качок та іншу пернату дичину, який триватиме аж до грудня 2015 року.

ТакСтроки полювання (конкретна дата відкриття та закриття полювання на певний вид мисливських тварин, дні полювання протягом тижня) та порядок його здійснення, а також норма добування мисливських тварин визначаються користувачем мисливських угідь у межах строків, визначених Законом України «Про мисливське господарство та полювання». Строки полювання на пернату дичину згідно Закону можуть бути з 1 серпня і по 31 грудня.

З серпня по грудень на норця великого, качок (крім гоголя, черні білоокої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів, черні червонодзьобої, нерозня, креха середнього, каменярки, казарок білощокої та червоноволої), лиску, куликів (крім кулика-сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, поручайника, крем'яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйка морського, малого, великодзьобого, галстучника, пісочників, плавунців, баранця великого), голубів (крім голуба-синяка).

- З серпня по січень на гусок: сіру, білолобу велику, гуменника.

- З серпня по листопад: на перепілку.

- З жовтня по грудень: на сіру куріпку, фазана.

Нагадуємо, що кожен мисливець, який збирається на полювання, зобов'язаний мати при собі наступні документи:

- посвідчення мисливця;

- щорічну контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита;

- дозвіл на добування мисливських тварин (відстрільна картка);

- відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання;

- паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів у разі їх використання під час полювання.

Днями полювання визначено суботу, неділю і середу, а для мисливців-власників лягавих собак додатковий день – четвер.

Департамент екології та природних ресурсів закликає мисливців перед натисканням на гачок рушниці переконатися, що пострілом не буде знищено рідкісного, занесеного до Червоної книги України або забороненого для полювання птаха та радить мисливцям ретельно ознайомитись із Законом України «Про мисливське господарство та полювання».

При здійсненні полювання особливо наголошуємо на важливості дотримання правил поводження зі зброєю та дотримання правил пожежної безпеки, так як хотілось би коротко нагадати про техніку безпеки на полюванні, адже саме на день відкриття полювання на пернатих за статистикою припадає найбільше нещасних випадків. Пам’ятайте, що стрільба на шурхіт, по нечітко видимій цілі неприпустима. Навколо вас, особливо у цей день, полюють багато мисливців і непотрібно нікому псувати святковий настрій, адже всі ми так довго чекали цього дня.

Ні пуху Вам ні пера.


Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації