back

Урочисті збори з нагоди Дня медичного працівника

16-06-2011 | 16:43

16 червня, напередодні Дня медичного працівника, в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка пройшли урочисті збори та святковий концерт.

Привітати зі святом представників найблагороднішої професії, які присвятили себе збереженню здоров’я і життя людей, прийшли керівники області і міста – голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

Зважаючи на глибинні історичні традиції Чернігівського краю, у своєму вітальному слові голова облдержадміністрації Володимир Хоменко згадав видатних лікарів і науковців, які були творцями величезної духовної спадщини не тільки медичної галузі області, а й держави, і чиї славетні імена пов’язані з історією охорони здоров’я Чернігівщини.

Тут народилися професор Микола Волкович – організатор Київської школи хірургів і Київського хірургічного товариства; професор Володимир Неговський – лауреат двох державних премій СРСР, організатор першого в світі науково-дослідного інституту загальної ревматології; видатний епідеміолог Данило Самойлович, який, ризикуючи життям, випробував на собі дію протичумної вакцини; професор Іван Троїцький – український педіатр, який брав активну участь у створенні педіатричних кафедр Харківського, Дніпропетровського та Київського медичних інститутів та інші.

Славетну історію видатних чернігівських медиків сьогодні продовжує нове покоління лікарів, які докладають чимало зусиль щодо забезпечення належного рівня надання медичної допомоги населенню, яким люди довіряють найцінніше – своє здоров’я і життя.

Нині на варті охорони здоров`я населення області стоять майже 4 тисячі лікарів та понад 12 тисяч середніх медичних працівників. Майже 2 тисячі лікарів – спеціалісти вищої та першої кваліфікаційної категорії. Серед них – 1 доктор і 31 кандидат медичних наук, 58 заслужених лікарів та 2 заслужених працівника галузі охорони здоров`я.

Ціла низка медичних працівників області мають відзнаки Президента України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України, нагороджені Почесними грамотами Міністерства охорони здоров’я, обласної держадміністрації та обласної ради.

Керівник області підкреслив: сьогодні Президентом України та Урядом вживаються заходи, спрямовані на реформування системи охорони здоров`я, створення працівникам галузі необхідних умов для ефективної роботи. Протягом 2011 року передбачено щоквартальне підвищення заробітної плати медичним працівникам законодавчо затверджено виплату допомоги на оздоровлення. Випускникам медичних ВУЗів, які приступають до роботи в сільській місцевості буде виплачуватися одноразова матеріальна допомога.

«Перебуваючи вчора у Вінницькій області, Президент України Віктор Янукович позитивно оцінив початок реформування медичної сфери в Україні. «Ми робитимемо все, щоб медичні послуги були якомога якіснішими, щоб наблизити лікаря до людини», – сказав Глава держави. У той же час посилюються вимоги до чиновників на місцях і лікарів, щоб вони пояснювали людям зміст реформи.

На виконання доручень Президента України та Уряду щодо запровадження глобальних соціальних реформ обласною держадміністрацією проводиться робота, спрямована на реорганізацію системи охорони здоров’я регіону, забезпечення конституційних прав громадян на якісну і доступну медичну допомогу», - наголосив Володимир Хоменко.

Він зауважив, що у цьому році прийнято 4 обласні програми в галузі охорони здоров`я, реалізація яких дозволить значно покращити якість надання медичної допомоги жителям Чернігівщини.

Перед медичною галуззю області поставлена низка важливих завдань щодо оптимізації первинної медико-санітарної ланки, створення госпітальних округів, зміцнення матеріально-технічної бази лікувальних установ, забезпечення доступної, якісної та ефективної допомоги населенню області.

Одним із способів покращення якості надання медичної допомоги мешканцям Чернігівщини є оснащення медичних закладів сучасним обладнанням та апаратурою. В область поставлено сучасного обладнання та апаратури на суму понад 12 мільйонів гривень. Виділено сучасну ангіографічну установку, встановлення якої дасть можливість підняти на новий якісний рівень надання медичної допомоги кардіохворим.

В цьому році передбачається активізація інвестування в галузь охорони здоров`я. Вишукано можливість виділення коштів на будівництво та реконструкцію 4 центральних районних лікарень.

Як і в попередньому році, значна увага приділяється підвищенню доступності медичної допомоги шляхом забезпечення сільських закладів охорони здоров`я санітарним автотранспортом.

Одним з важливих завдань є збереження в області мережі лікувальних закладів, кадрового потенціалу.

Важливим чинником збереження здоров`я населення і вагомою складовою вирішення демографічної проблеми очільник області назвав охорону материнства та дитинства. Реалізація прийнятої програми «Репродуктивне здоров`я населення Чернігівської області на період 2008–2015 роки», впровадження в практику родопомічних закладів сучасних інноваційних технологій, оснащення їх новітнім обладнанням – все це сприятиме підвищенню рівня медичного обслуговування матерів і дітей як основи здоров’я нації.

«Як бачите, попереду дуже багато справ. На нас чекають нові відповідальні завдання, пов’язані з реформуванням системи охорони здоров`я задля забезпечення якості та доступності надання медичної допомоги населенню, удосконаленням процесу управління системою медичної допомоги області, ефективним використанням наявних матеріально-технічних ресурсів.

Спільними зусиллями ми зможемо досягти загально визнаних стандартів медичної допомоги та піднести цю життєво важливу сферу на якісно новий рівень задля забезпечення потреб жителів Чернігівщини», - зазначив Володимир Хоменко.

З нагоди свята він побажав медичним працівникам області подальших успіхів у вирішенні всіх проблем, професійного зростання і нових творчих здобутків, здійснення кращих задумів і сподівань на терені служіння людям, а також вручив відзнаки Міністерства охорони здоров’я України та облдержадміністрації.




















Прес-служба облдержадміністрації