back

Президент підписав низку законів щодо запобігання корупції - Андрій Таранов

06-08-2015 | 07:52

У продовження заходів по боротьбі з корупцією та контрабандою, Президент України Петро Порошенко підписав низку законів. Про це на брифінгу повідомив Заступник Глави Адміністрації Президента Андрій Таранов.

Перші два закони розширяють функції Національного антикорупційного бюро. Так, закон "Про внесення зміни до статті 216 Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення підслідності Національного антикорупційного бюро України" передає перевірку декларацій чиновників до підслідності НАБУ. Документ передбачає уповноваження детективів НАБУ здійснювати досудове розслідування злочинів, пов’язаних з декларуванням публічними посадовими особами недостовірної інформації. "Тобто якщо чиновник "забуде" включити щось в декларацію – ним займатимуться детективи НАБУ",— пояснив Андрій Таранов.

Пов’язаний з ним Закон "Про внесення змін до статті 46 Закону України "Про запобігання корупції" дозволяє НАБУ більш ретельно перевіряти задекларовані відомості. Зміни вносяться до статті, яка визначає обсяг інформації, що зазначається в декларації. "Незавершене будівництво, будівля, що належить близькому оточенню декларанта, будівля, що стоїть на землі декларанта — усе це теж буде перевірятися", — зазначив Заступник Глави АПУ.

Закон "Про внесення зміни до Закону "Про засади запобігання та протидії корупції" щодо декларантів, які перебувають на військовій службі" спрямований на захист прав мобілізованих осіб та членів їх сімей. "Якщо людина була призвана у 2014 році і до 1 квітня не встигла подати декларацію, оскільки перебувала на військовій службі, вона має змогу подати таку декларацію протягом 30 робочих днів з моменту повернення до місця роботи",— сказав А.Таранов.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції" покликаний посилити боротьбу з контрабандою. Він запроваджує механізм контролю за переміщенням товарів до району або з району проведення АТО.

"Закон про боротьбу з тероризмом" доповнений статтею про переміщення товарів у зоні проведення АТО. Зокрема, встановлюється, що переміщення має здійснюватися в порядку, що встановлюється Кабміном за поданням Служби безпеки. Окрім того, пропонується запровадити адміністративну відповідальність за порушення порядку у вигляді штрафу та конфіскації контрабандного майна",— зазначив Андрій Таранов.

За його словами, ці закони є продовженням серії нарад Президента, перша з яких відбулася 2 липня у Львові, а потім — у Одесі та Кривому Розі. Саме під час цих нарад Глава держави поставив завдання розробити та запровадити нові заходи боротьби з корупцією та контрабандою.


Прес-служба Президента України