back

Про ситуацію з системою газопостачання в Чернігівській області

05-08-2015 | 17:08

У зв’язку з інтересом засобів масової інформації та громадськості до ситуації, що склалася довкола системи газопостачання, а саме – щодо ненадходження до газопостачальних компанії коштів, які сплачують споживачі – Чернігівська облдержадміністрація надає довідку.

За перше півріччя споживачі використали 334,3 млн. кубометрів газу, що майже на 67 млн. або 16,7% менше ніж за аналогічний період 2014 року. Тож побутові споживачі використали менше газу на 42 млн. куб. м, що становить 17,6%, бюджетна сфера – на 2,8 млн. кубометрів або на 18,4%, промисловість – на 9,7 млн. куб. м – це 25,4%, теплопостачальні підприємства – на 12,3 млн. кубометрів або 11,3%.

Нагадаємо, в 2014 році споживання газу на Чернігівщині скоротилося на 12%, а протягом останніх трьох років – на 300 млн. кубометрів.

Забезпечення належних розрахунків за спожитий природний газ залишається проблемним питанням. Проте, за даними ПАТ «Чернігівгаз», рівень розрахунків за спожитий природний газ безпосередньо населенням становить 95,1%, установ, які фінансуються з державного бюджету – 99,8%, з місцевого – 94,8%. Борг установ, які фінансуються з місцевих бюджетів нині становить 11,7 млн. гривень. Заборгованість по бюджетних установах планується погасити впродовж серпня поточного року.

Також є інші проблемні питання. Зокрема, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг прийняла рішення про зміну алгоритму розподілу коштів за газ, які надходять від споживачів, внаслідок чого були заблоковані рахунки зі спеціальним режимом використання ПАТ «Чернігівгаз» і ТОВ «Чернігівгаз Збут». Уже понад місяць – із 1 липня 2015 року – кошти, що надходять від споживачів Чернігівської області в рахунок оплати за газ, акумулюються на спецрахунках Ощадбанку, але не розподіляються між учасниками ринку.

Стосовно розв’язання цієї проблеми керівництво ПАТ «Чернігівгаз» до облдержадміністрації не зверталося.

Незважаючи на це та з метою покращення рівня розрахунків за спожитий природний газ і забезпечення споживачів області природним газом облдержадміністрацією вживаються всі вичерпні заходи.

За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації



Прес-служба облдержадміністрації