back

Електронні державні закупівлі: як це працює

05-08-2015 | 12:58

Семінар з питань здійснення електронних державних закупівель за участю першого заступника голови обласної державної адміністрації Леоніда Сахневича, представників Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, електронних торгівельних майданчиків проекту ProZorro відбувся 5 серпня у місті Чернігові.

Розпорядників коштів місцевих бюджетів вчили правильно здійснювати електронні закупівлі в системі пілотного проекту ProZorro.

— Чернігівщина стала другим регіоном, де проводяться такі навчання. Реформа в системі державних закупівель є надзвичайно важливою, адже вона сприяє створенню конкурентного середовища та запобігає проявам корупції. Електронні закупівлі відбуваються прозоро і всі бажаючі організації, юридичні та фізичні особи можуть взяти в них участь, — зазначив Леонід Сахневич, відкриваючи семінар. Він також повідомив, що Департамент економічного розвитку ОДА вже долучився до участі у проекті і розмістив заявку про закупівлю на одному з електронних майданчиків.

Про стратегію реформування системи державних закупівель та законодавчі зміни учасникам заходу розповіла представник Міністерства економічного розвитку та торгівлі України Наталія Шимко. Зокрема, вона зазначила, що пілотний проект е-закупівель, ініційований громадськістю, підтриманий Міністерством та розроблений компанією ProZorro, був запущений ще на початку цього року. На сьогодні до нього долучилось багато заявників та учасників.

— Система дозволяє залучити багато постачальників і все це безкоштовно, прозоро, відкрито — підкреслила вона.

Говорячи про етапи впровадження системи е-закупівель, Наталія Шимко підкреслила, що поступовий перехід до нової системи відбуватиметься протягом півтора року. За цей час планують підключити всіх замовників в регіонах держави до системи ProZorro.

Більш детально про систему е-закупівель, її структуру, огляд процесу закупівель, статистику, майданчики розказала одна з координаторів проекту Кристина Гуцалова. А представник одного з електронних майданчиків PROM.UA продемонстрував, як процес е-закупівель виглядає на практиці.

Учасники семінару мали змогу не лише оволодіти навиками проведення електронних закупівель, а й отримати відповіді на актуальні питання щодо реформування у сфері державних закупівель.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації