back

Козацьке свято у Батурині

14-06-2011 | 09:33

12 червня у м. Батурині Бахмацького району відбулося традиційне козацьке свято, на яке з’їхалися козаки з усієї Чернігівщини.

Участь у святі взяла заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

Розпочалися заходи із покладання квітів до пам’ятного знаку жертвам Батуринської трагедії 1708 року та скульптурної композиції "Гетьманська слава". Потім урочистою ходою під звуки «Козацького маршу» колона попрямувала до «Співочого поля» – основного місця проведення козацького свята. Під час ходи представники офіційної делегації поклали квіти до могили Героя Радянського Союзу Кадуна М.В., до кургану Слави на честь батурян, які загинули в роки Великої Вітчизняної Війни 1941-1945 років, Пам'ятного хреста жертвам Голодомору та пам’ятника «Скорботна мати-Україна».

Відкриваючи свято, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус назвала гетьманську столицю Української козацької держави Батурин символом нескореності, мужньої збройної боротьби козаків за самостійну державу, за українські права і вольності, символом, який надихав наступні покоління борців за волю і незалежність України.

«Козаччина завжди була однією з визначних сторінок української історії, на славних прикладах якої виховувалося почуття національної гідності та самоповаги багатьох поколінь українців. Козацтво – звитяга і гордість нашого народу, душа України, її надія і оберіг», - зазначила Наталія Білоус.

Один із почесних гостей свята, представник Національної ради козаків України в Росії Вадим Мінгальов, висловив переконання у тому, що Батурин стане символом відродження усього слов’янського козацтва, символом духа і віри.

А Генеральний секретар Національної ради козаків України Олександр Костюк висловив пропозицію визначити у Батурині місце для встановлення пам’ятника єдності усіх козаків.

Під час святкування батуринці та гості мали змогу оглянути виставку майстрів народної творчості та дитячий козацький курінь, послухати виступи академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» з міста Хмельницького, професійних та аматорських колективів Бахмацького району, міста Чернігова та Києва.

Окрасою свята стали козацькі забави, участь у яких змогли взяти всі бажаючі.






















Прес-служба облдержадміністрації