back

Підписано Меморандум про співробітництво між Чернігівською облдержадміністрацією та міжнародною організацією USAID/Проект розвитку ВІЛ/СНІД-сервісу в Україні

20-07-2011 | 14:34

20 липня в облдержадміністрації відбулася зустріч заступника голови ОДА з гуманітарних та політико-правових питань Віктора Тканка із представником USAID, директором Проекту розвитку ВІЛ/СНІД-сервісу в Україні Андрієм Гуком. У зустрічі взяли участь начальник управління охорони здоров’я ОДА Галина Василькова, радник з питань інституційної спроможності Марина Ніколко, головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Микола Дейкун та секретар обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Ніна Товчига.

На початку зустрічі Віктор Тканко наголосив, що боротьба із соціально-небезпечними хворобами, насамперед із ВІЛ-інфекцією/СНІДом, є пріоритетним напрямком соціально-економічного розвитку Чернігівської області, питання протидії епідеміям визначені як стратегічно важливі.

«Чернігівська область не є виключенням в загальному епідемічному середовищі України. В області зареєстровано 2269 ВІЛ-інфікованих, з них 270 хворих на СНІД. За останні два роки відмічається гальмування темпів приросту захворюваності на ВІЛ, однак епідеміологічна ситуація лишається напруженою», - зазначив він.

В регіоні діє обласна Програма профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, заходи якої координуються обласною радою з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при облдержадміністрації. Відповідні ради створені у всіх районах та містах області.

Директор Проекту розвитку ВІЛ/СНІД-сервісу в Україні Андрій Гук поінформував присутніх про реалізацію проекту в Україні. За його словами, проект реалізується в Дніпропетровській, Донецькій, Одеській, Черкаській, Миколаївській та Херсонській областях, Автономній республіці Крим, містах Київ та Севастополь. Його мета - розширення комплексних профілактичних програм для груп високого ризику в усіх регіонах України шляхом розбудови організаційного, фінансового та програмного потенціалу ВІЛ-сервісних НУО.

Під час зустрічі Віктор Тканко і Андрій Гук підписали Меморандум про співробітництво між Чернігівською обласною державною адміністрацією і міжнародною організацією USAID - проект розвитку ВІЛ/СНІД-сервісу в Україні. Головною метою Меморандуму є розвиток місцевих можливостей у сфері планування, координації, моніторингу та оцінки виконання заходів щодо протидії ВІЛ/СНІДу в Чернігівській області шляхом надання інформаційної та технічної допомоги обласній раді з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Згідно з Меморандумом технічна допомога, що надається проектом, здійснюватиметься за кошти, які надходять від Агентства США з міжнародного розвитку. Термін дії Меморандуму – до 26 вересня 2012 року, але за письмовою згодою двох сторін його можна подовжити.

Наприкінці зустрічі заступник голови облдержадміністрації подякував представнику міжнародної організації USAID та висловив сподівання, що реалізація проекту на Чернігівщині дасть новий поштовх у профілактиці та боротьбі з ВІЛ-інфекцією/СНІДом.







Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації