back

В облдержадміністрації проаналізували цінову ситуацію в області, намітили шляхи її стабілізації

15-06-2011 | 12:46

15 червня заступник голови облдержадміністрації з фінансово-економічних та соціальних питань Наталія Білоус провела розширене засідання комісії по цінах облдержадміністрації, на якому було проаналізовано цінову ситуацію в області, намічено шляхи її стабілізації. Також йшлося про забезпечення споживчого ринку області основними продуктами харчування.

У засіданні взяли участь заступник голови облдержадміністрації з питань агропромислового розвитку Олександр Шанойло, заступники голів райдержадміністрацій, міських голів з питань економіки, торгівлі та агропромислового розвитку, голови штабів щодо врегулювання цінової ситуації на споживчих ринках підвідомчих територій, члени комісії по цінах облдержадміністрації, керівники підприємств торгівлі та підприємств виробників.

Відкриваючи нараду, Наталія Білоус наголосила, що цінова стабільність і безперебійне забезпечення населення продуктами харчування – це першочергове завдання органів виконавчої влади на місцях. Тому необхідно знаходити такі рішення і ресурси, які б гарантували вирішення цієї проблеми. Важливо швидко та ефективно реагувати на зміни цінової ситуації на споживчому ринку, з метою захисту населення від необґрунтованого зростання цін.

„Ми повинні оволодіти механізмами прогнозування цінової ситуації. Для цього недостатньо здійснювати моніторинг цін на основні продукти харчування, потрібно постійно аналізувати ситуацію, товаропотоки, ланцюги просування товару до кінцевого споживача й вести діалог із суб’єктами господарювання”, - підкреслила Наталія Білоус.

В області проводиться значна робота по насиченню продовольчого ринку, підтримці власного товаровиробника, забезпеченню населення продуктами харчування за доступними цінами, як зазначив заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло. Товаровиробники області активно попрацювали по форвардній контрактації зерна до державного інтервенційного фонду, молокопереробні підприємства взяли участь у конкурсних торгах по форвардних закупівлях сухого молока та масла.

„Відповідно до доручень Президента та Уряду ми повинні, - сказав Олександр Шанойло, - зробити все, щоб продовольчий ринок області функціонував безперебійно, з прилавків магазинів не зникали окремі продукти і споживачі могли їх купувати за помірними цінами”.

Аналізуючи цінову ситуацію на споживчому ринку області, заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Світлана Полторацька зазначила, що її динаміка в цілому відтворює загальнодержавні тенденції, індекс споживчих цін в області у травні по відношенню до грудня попереднього року відповідає середньому рівню по Україні (105,5%). У травні цього року до попереднього місяця мало місце уповільнення темпів зростання як споживчих цін в цілому, так і продуктів харчування зокрема. Якщо в Україні протягом травня продукти харчування зросли на 0,8%, то в області – на 0,1%.

У межах наданих Урядом повноважень, облдержадміністрацією постійно вживаються всі можливі організаційні та регуляторні заходи щодо стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку області. За визначеним Урядом переліком соціально значимих продовольчих товарів затверджені граничні рівні рентабельності виробництва (5% – 10%), торгівельних надбавок (від 6 до 15%) та здійснюється декларування зміни оптово-відпускних цін.

Як забезпечується споживчий ринок області основними соціально значущими продовольчими товарами поінформував заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Савченко.

За його словами, в області вдалося розв’язати проблему забезпечення хлібопекарських підприємств борошном із державних ресурсів за цінами нижче ринкових, що дозволить у свою чергу втримати діючі ціни на хліб. Вживаються заходи щодо включення в державну програму розбудови оптових ринків України проекту створення в області оптового ринку для реалізації сільськогосподарської продукції, що в перспективі вплине на зменшення ціни реалізації населенню продуктів харчування.

Представники райдержадміністрацій та виконкомів міських рад поділилися досвідом роботи з покращення ситуації на споживчому ринку підвідомчих територій, посилення контролю за дотриманням державної дисципліни цін, санітарних норм та правил торгівлі.

Низку пропозицій щодо вдосконалення діючого порядку державного регулювання цін, вирішення нагальних проблем здешевлення витрат виробництва під час обговорення внесли голова правління ВАТ „Базис” Андрій Склярець та голова правління ПАТ „Чернігівський хлібокомбінат” Микола Ніколаєнко.

Підсумовуючи засідання, Наталія Білоус звернулась до представників органів виконавчої влади на місцях, суб’єктів господарювання з пропозицією консолідувати спільні зусилля з метою стабілізації ситуації на споживчому ринку, враховуючи основні принципи партнерства влади і бізнесу.

Ініціативу облдержадміністрації підтримали підприємці, в результаті чого було підписано Меморандум узгоджених дій між облдержадміністрацією, основними виробниками продовольчих товарів, суб’єктами оптової та роздрібної торгівлі в області. Його основна мета – недопущення необґрунтованого зростання цін на соціально значущі продовольчі товари.




Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації