back

Реформа з об’єднання громад на Чернігівщині: перші кроки

27-07-2015 | 16:05

Перші успіхи і проблемні питання впровадження реформи місцевого самоврядування обговорювались в облдержадміністрації 27 липня під час брифінгу «Як триває процес об’єднання територіальних громад Чернігівщини».

За словами директора Офісу реформ у Чернігівській області Ярослава Жиденка, на сьогодні до облдержадміністрації на перевірку подано шість рішень про об’єднання. Найбільш активними громадами області виявилися Кіптівська та Деснянська (Козелецький район), Вертіївська та Григоро-Іванівська (Ніжинський район), Парафіївська (Ічнянський район) та Макіївська (Носівський район). У разі отримання позитивного висновку, вони матимуть можливість перейти до наступного етапу об’єднання — передачі цих рішень до обласної ради.

Процедуру об’єднання ініціювали ще 12 громад області. А свої пропозиції про співпрацю вони надали суміжним населеним пунктам.

— Чернігівщина після ухвалення обласною радою проекту Перспективного плану формування територій громад має можливість отримати 101 мільйон гривень з Державного фонду регіонального розвитку, — зазначив Ярослав Жиденко.

Він також зауважив, що після затвердження в обласній раді проект Плану об’єднання 81 громади було подано на розгляд Кабміну. Урядовими експертами попередньо погоджено утворення лише 43 спроможних територіальних об’єднання. Такий показник, на думку директора Офісу реформ, не повинен нікого лякати. Адже територіальна реформа — процес поступовий.

У свою чергу, експерт Офісу реформ Микола Силенко повідомив, що на початку їхньої роботи спілкування відбувалося переважно з керівництвом районів та населених пунктів. У міру поширення інформації про реформу до цього процесу почали долучатися безпосередньо жителі громад. Люди розуміють, що адміністративний устрій має змінитися. І тому зараз ініціативу з об’єднання нерідко проявляють самі громадяни.

— Приклад та досвід функціонування перших громад має стати позитивним сигналом для тих, хто досі хоче жити за старими правилами, — підкреслив Микола Силенко. На його думку, найбільший опір об’єднанню чинять структури, які будуть ліквідовуватись або реформуватись. У людей виникають певні побоювання, зокрема пересторога щодо можливого закриття шкіл та ФАПів, необхідності далеко їхати за довідками тощо.

Експерти Офісу реформ пояснили, що замість сільського голови, люди обиратимуть старосту, який видаватиме всі необхідні довідки. А вирішувати долю шкіл, лікарень та адміністративних будинків будуть обрані самими жителями депутати ради громад.

Роботу Офіс реформ має закінчити 5 вересня. Проте, скоріше за все, він ще на деякий час продовжить інформаційно-роз’яснювальну кампанію.

Ярослав Жиденко повідомив, що незабаром має запрацювати Інтернет-ресурс «Reformy.cn.ua». На ньому буде розміщено інтерактивну карту об’єднаних громад області, інформацію щодо роботи експертів Офісу. Також громадяни зможуть обмінятися своїми напрацюваннями та думками.

А поки що, у разі необхідності, всі зацікавлені можуть звернутися до представництва Офісу реформ у Чернігівській області за телефоном: (0462) 67-50-85.




Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації