back

Проблемні питання соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, обговорили на засіданні тимчасової робочої групи Регіонального комітету з економічних реформ

11-08-2011 | 16:04

11 серпня заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Білоус провела засідання тимчасової робочої групи «Реформа соціальної сфери і підвищення якості життя» Регіонального комітету з економічних реформ. Учасники засідання обговорили проблемні питання щодо визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та необхідності законодавчого врегулювання розміру та порядку виплат, передбачених відповідними законами про соціальний захист ветеранів війни, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, сімей з дітьми.

Як зазначалося, питання визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, врегульовано Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Зокрема, до категорії 1 відносяться інваліди з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Для осіб, які досягли повноліття, визначення статусу потерпілих провадиться на умовах, встановлених статтею 11 Закону. Так, п.6 ст.11 передбачено віднесення до потерпілих осіб, які досягли повноліття, з числа зазначених у статті 27 Закону, та яким у дитячому віці встановлено причинний зв’язок інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи, за умови проходження переогляду у спеціалізованій медико-соціальній експертній комісії відповідно до частини п’ятої статті 17 Закону.

Серед осіб, яким в дитячому віці було встановлено статус дитини, потерпілої від Чорнобильської катастрофи, перш за все у тих, які отримали дозу опромінення щитовидної залози, що перевищує рівні, встановлені Міністерством охорони здоров’я України, спостерігається значне зростання захворюваності на рак щитоподібної залози.

Однак, згідно із Законом, такий критерій як рак щитовидної залози встановлений для визначення статусу потерпілих лише неповнолітнім дітям (пункт 6 статті 27).

Іншим питанням, що потребує уваги, на думку учасників засідання, є необхідність законодавчого врегулювання розміру та порядку виплат, передбачених відповідними законами щодо соціального захисту ветеранів війни, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, сімей з дітьми, у тому числі стосовно визнання державним боргом суми стягнень за рішеннями судів. Існує нагальна потреба у врегулюванні на законодавчому рівні питання проведення соціальних виплат, зокрема, у розмірах, передбачених Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та визнання державним боргом сум перерахунків виплат, у тому числі за рішеннями судів, реструктуризації вищезазначеного боргу із відображенням цієї суми в Законах України про Державний бюджет на наступні роки. Облік заборгованості по зазначених виплатах проводити в окремій державній програмі, що надасть змогу здійснювати своєчасно поточні виплати і поступово погашати існуючу заборгованість.

За підсумками засідання тимчасової робочої групи «Реформа соціальної сфери і підвищення якості життя» Регіонального комітету з економічних реформ прийнято рішення підготувати відповідні пропозиції до центральних органів виконавчої влади.

За інформацією головного управління праці та соціального захисту
населення облдержадміністрації