back

Про погашення заборгованості заробітної плати та легалізацію трудових відносин

22-07-2015 | 14:32

Зважаючи на зниження економічних процесів, як у країні в цілому, так і в Чернігівській області зокрема, борги із виплати заробітної плати не зменшуються.

Від початку року сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам 52-х підприємств-боржників області зросла більш ніж на 20 відсотків.На 1 липня цього року вона склала понад 21 мільйон гривень.

На черговому засіданні Комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке відбулося в облдержадміністрації 22 липня під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Леоніда Сахневича, розглядалася ситуація в сфері погашення боргів із виплати заробітної плати та легалізації трудових відносин.

Як зазначив директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін, значну суму боргу (майже 10 мільйонів гривень) акумулюють 17 економічно неактивних підприємств, з яких 3 – призупинили діяльність. На 14 підприємствах, щодо яких здійснюються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутом, зосереджено борги у сумі понад 9 мільйонів гривень.

Найбільша заборгованість із зарплати – у промисловому секторі економіки та будівельній галузі.

Основні причині боргів, на його думку: низька платоспроможність та високий рівень збитковості підприємств, відсутність попиту на вироблену продукцію, неефективні процедури ліквідації, санації та банкрутства, несвоєчасні розрахунки замовників за виконані роботи та отримані послуги.

Леонід Сахневич наголосив, що питання своєчасної виплати заробітної плати найманим працівникам залишається першочерговим в діяльності органів влади всіх ланок та безпосередньо самих підприємств.

- До вирішення цього питання має докласти максимум зусиль кожен на своїй ділянці роботи, - зазначив перший заступник голова ОДА.

На засіданні також йшлося про легалізацію відносин між працівниками та роботодавцями. За інформацією Департаменту соціального захисту населення, з метою детінізації зайнятості населення, легалізації заробітної плати та своєчасної її виплати в області проводиться як інформаційно-роз’яснювальна, так і контролююча робота.

Так, зокрема, тільки за 6 місяців цього року виявлено 36 роботодавців, які порушували законодавство про працю, використовуючи працю найманих працівників без оформлення трудових відносин. Працівниками фіскальної служби області в ході проведення контрольно-перевірочної роботи легалізовано працю 1525 найманих працівників, до державної реєстрації залучено 525 осіб.

На засіданні Комісії також було розглянуто питання про стан погашення боргів із сплати єдиного та страхових внесків, відшкодування пільгових та наукових пенсій.

Заслухано звіти керівників підприємств-боржників області: ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів», КП «Чернігівське тролейбусне управління» Чернігівської міської ради, дочірнього підприємства НАК «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія, ПАТ «Чернігівський м’ясокомбінат».




Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації