back

Володимир Хоменко: «Від плідної співпраці влади та релігійних організацій значною мірою залежить утвердження духовності і моралі в регіоні»

16-08-2011 | 14:47

16 серпня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко провів перше спільне засідання обласної Ради церков і релігійних організацій та Громадської гуманітарної ради при голові облдержадміністрації на тему «Про взаємодію органів державної влади та місцевого самоврядування з релігійними організаціями області у розвитку морально-духовного виховання молоді Чернігівщини та сприяння розбудові громадянського суспільства».

Вітаючи присутніх на поважному зібранні напередодні 20-ї річниці незалежності України, Володимир Хоменко, зокрема, зазначив, що за ці роки в державі зроблено значні кроки в напрямі формування правового поля державно-церковних відносин, реального забезпечення конституційних прав віруючих громадян та умов життєдіяльності релігійної інфраструктури. Конституція України, Закон України „Про свободу совісті та релігійні організації” закріпили на законодавчому рівні сучасний формат стосунків між державою і Церквами, відкрили широкі можливості для задоволення релігійних потреб людини.

Він зауважив: Президент України Віктор Янукович наголошує на важливості подальшої роботи щодо реалізації прав і законних інтересів релігійних організацій, сприяння встановленню відносин взаємної релігійної та світоглядної терпимості й поваги між громадянами.

В області забезпечується неухильне додержання принципу рівності релігійних організацій перед законом.

Представники релігійних організацій залучаються до участі в заходах із захисту суспільної моралі. Релігійним організаціям надається допомога в реалізації соціальних проектів, проводяться зустрічі з керівниками релігійних організацій щодо проблемних питань їхньої діяльності та вживаються заходи до їх вирішення згідно з чинним законодавством.

За словами керівника області, атмосфера, що склалася за роки незалежності в державно-конфесійних відносинах, законодавче закріплення і забезпечення гарантованих можливостей практичної реалізації свободи совісті сприяли кардинальним змінам у сфері релігійного життя області. Кількість релігійних громад за роки незалежності зросла на 618 і на сьогодні становить 872 громади 28-ми конфесій. Зареєстровані й діють 10 монастирів, 2 учбові духовні заклади та 3 християнські місії (до 1992 року в області не було жодної з цих структур).

З культових будівель, переданих релігійним громадам, 71 є визначною пам’яткою архітектури. Надається допомога у проведенні будівельних та ремонтно-реставраційних робіт культових споруд. Всього за роки незалежності в області збудовано 137 культових споруд, зараз в стадії будівництва ще 38.

«Нині всі ми є не лише свідками, а й активними учасниками процесів відродження релігійних традицій та повернення до джерел духовності в українському суспільстві.

Сьогодні у Держави і Церкви є багато спільних справ, і одна з них, це – подолання бездуховності. Саме тому Церкві належить вагоме місце у формуванні громадянського суспільства, яке буде основою стабільності, миру, добробуту в державі.

Співпраця органів влади з релігійними громадами в питаннях збереження історичної спадщини, духовного виховання, утвердження здорового способу життя – це ті реальні кроки у поступі до духовного оновлення, що має не лише суто церковне, але й широке суспільне значення. Адже попри всі складні періоди, які були в нашій історії, віра залишилася у серцях людей і є основою для розвитку суспільства на засадах моральності й духовності», - наголосив Володимир Хоменко.

Очільник області підкреслив, що і державні органи влади, і релігійні організації, і представників громадськості турбує питання налагодження системної роботи з молоддю, збереження її фізичного й духовного здоров’я, профілактика асоціальних проявів у суспільстві, проблеми виховання в сім’ї, адже Президент України наголошує на тому, що „підтримка молоді, піклування про її всебічний розвиток – це пріоритетний напрям державної політики» .

Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування активно працюють в цьому напрямку. У березні цього року затверджено обласну програму «Молодь Чернігівщини» на 2011–2015 роки, якою передбачено стимулювання творчої, активної, ініціативної молоді, підтримка молодих людей, які опинились в тяжких життєвих обставинах. При обласній держадміністрації діє Координаційна Рада з питань молодіжної політики, до роботи якої за бажанням можуть долучитись і представники релігійних організацій області.

Володимир Хоменко підкреслив: профілактика згубних звичок і популяризація здорового способу життя – це та робота, на яку треба спрямувати всі сили в суспільстві. Саме тут можуть знадобитися спільні програми державних, громадських та релігійних структур.

Певний досвід в цьому напрямку вже є. Так, заклади культури і мистецтв мають контакти з релігійними організаціями у справі розвитку морально-духовного виховання молоді Чернігівщини.

Він також висловив вдячність усім релігійним громадам, які долучаються до організації та проведення масових заходів, присвячених історії та духовній культури Чернігово-Сіверського краю.

Вагоме місце займає морально-духовне виховання підростаючого покоління і в системі навчально-виховної роботи закладів освіти області. Міносвіти України спільно з представниками релігійних конфесій розроблено програму «Християнська етика» для учнів 1-4 та 7-11 класів, яку рекомендовано для використання у загальноосвітніх навчальних закладах, схвалено програму духовно-морального виховання дітей дошкільного віку. У минулому навчальному році факультативними курсами духовно-морального спрямування було охоплено близько 500 школярів області Питанням християнської етики приділяється значна увага під час позашкільної роботи.

Важливою є і організація молодіжних масових заходів, які б знайомили учасників з культурою та традиціями Чернігівщини, сприяли вихованню толерантності, зокрема, спираючись на досвід та гуманістичний потенціал громадських і релігійних організацій.

Наприклад, облдержадміністрацією з червня цього року було організовано роботу 4 молодіжних трудових загонів, які були залучені до впорядкування історичних пам’яток Чернігівщини.

Актуальним напрямом у співпраці органів влади, громадських і релігійних організацій є сфера зміцнення та підтримки інституту сім’ї і материнства, на якому також позначилися кризові явища сьогодення.

Велика відповідальність у висвітленні проблем духовно-морального виховання, релігійного життя, відносин між державними установами і релігійними організаціями лежить на місцевих засобах масової інформації, як державних, так і недержавних, церковних. Голова облдержадміністрації висловив переконання у тому, що їм треба активніше показувати зразки високого і доброго у повсякденному житті, пропонувати позитивну альтернативу у виборі життєвої позиції. В ході тривалої дискусії її учасники висловили свої думки щодо налагодження ефективної співпраці влади з релігійними та громадськими організаціями області у питаннях духовного виховання молоді, посилення просвітницько-роз’яснювальної роботи серед усіх верств населення, повернення суспільства до вічних моральних і духовних цінностей – добра, справедливості і любові до рідної землі.

Голова облдержадміністрації запросив усі релігійні конфесії до плідної співпраці, зауваживши, що влада відкрита до спільної роботи на теренах духовно-морального, громадянсько-патріотичного виховання, надання гуманітарної та милосердницької допомоги тим, хто опинився у важкій життєвій ситуації.

Він також висловив переконання у тому, що проведення спільного засідання обласної Ради церков і релігійних організацій та Громадської гуманітарної ради надасть нового позитивного поштовху подальшому розвитку державно-конфесійних відносин на партнерських засадах, співпраці між владою і Церквою в соціально-гуманітарній сфері та розбудові громадянського суспільства, утвердженню духовно-моральних цінностей на Чернігівщині.

«Адже від нашої плідної співпраці значною мірою залежить мир і спокій, утвердження духовності і моралі в регіоні», - підкреслив керівник області.

Усі висловлені пропозиції та зауваження учасників засідання будуть уважно вивчені, за результатами їх опрацювання буде підписано доручення голови облдержадміністрації.













Прес-служба облдержадміністрації