back

Економимо енергоресурси – заощаджуємо мільйони гривень

21-07-2015 | 08:43

Програмою енергоефективності області на 2009-2015 роки передбачено конкретні кроки щодо економії енергоресурсів.

Так, у 2014 році впроваджено енергозберігаючі заходи на 88 мільйонів гривень. Це дає щорічну економію понад 32 тисячі тонн умовного палива (у грошовому вимірі – 75 мільйонів гривень).

Значну економію енергоресурсів забезпечує впровадження нетрадиційних джерел енергії. У минулому році із 72 реконструйованих котелень на використання альтернативних видів палива переведено 50. При цьому до реконструкції 25 котелень на об’єктах бюджетної сфери залучено інвесторів. І вже є позитивні результати. В цілому у 2014 році зменшилось споживання природного газу на 12 відсотків (майже на 100 мільйонів кубометрів).

Не обійтись без економії енергоресурсів населенням. На допомогу приходять банківські установи, які підтримали ініціативу Уряду щодо надання кредитів фізичним особам на проведення енергозберігаючих заходів. Так, мешканці області вже отримали 244 кредити на 4 мільйона гривень. З них — 173 кредити майже на 3 мільйона гривень на придбання негазових котлів. Це має зацікавити об’єднання співвласників будинків та житлово-будівельних кооперативів.

За 5 місяців 2015 року у житловому фонді встановлено майже 4 тисячі лічильників за рахунок коштів ПАТ «Чернігівгаз». Ця цифра до кінця року має збільшитись до 9,5 тисяч.

У рахунок інвестиційних програм підприємств теплопостачання планується встановити 105 засобів обліку теплової енергії. 148 таких лічильників у січні-травні цього року встановлено за кошти населення та місцевих благодійних фондів.

Крім того, залучаються ресурси міжнародних фінансових організацій. У рамках реалізації Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у містах Ніжині та Прилуках реалізуються проекти з енергоефективності для об’єднань співвласників багатоквартирних житлових будинків. Очікуваний розмір залученої фінансової допомоги – до 120 тисяч доларів США.

У травні цього року облдержадміністрацією з Державним агентством енергоефективності та енергозбереження України підписано Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків.

Наразі розробляється проект регіональної програми підтримки реалізації енергоефективних заходів населенням на 2015-2017 роки. Її розгляд заплановано на чергову сесію обласної ради.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації