back

«Інвестиції, розвиток, майбутнє»: дискусійний майданчик за участі голів облдержадміністрацій

20-07-2015 | 11:02

Зустріч із головою Одеської обласної державної адміністрації, головою Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Андрієм Павелком, координатором по Чернігівщині у Раді регіонального розвитку Сергієм Березенком за участі голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча відбулася у неділю, 19 липня, у Чернігові в рамках дискусійного майданчика на тему: «Інвестиції, розвиток, майбутнє».

Логічно, що топ-спікером зустрічі став гість, голова Одеської ОДА Михаїл Саакашвілі. Перш за все, він відзначив красу і гостинність Чернігова й одразу після цього розмова перейшла у злободенну площину. Яким чином можна здолати корупцію? Прозорістю. Як дати бізнесу змогу розвиватись? Не заважати. Як поліпшити стосунки «влада-громада, влада-бізнес»? Дати дорогу молодим. Свій досвід і свої плани екс-президент Грузії розкривав чернігівцям майже годину.

У розмову активно включалися й інші учасники зустрічі. Валерій Куліч, голова Чернігівської ОДА, висловив декілька позицій, які знайшла підтримку всіх спікерів. Зокрема, стосовно підвищення інвестиційної привабливості. «Украй важливо прибрати приватні структури від можливості видавати дозволи, погоджувати проекти тощо. На прикладі енергогенеруючих компаній: виробництво енергії приватними підприємствами корисне, бо сприяє конкуренції на ринку, але вирішувати, кому підключати лінію, а кому ні – не має вирішувати той, хто таким чином може «ставити палки в колеса» неугодним і конкурентам. Аби уникнути спекуляцій, дозвільні процеси мають бути максимально відкритими і не залежними від приватних інтересів. Це – робота держави», – вважає Валерій Куліч. У свою чергу Михаїл Саакашвілі розповів про те, що в Одесі вже споруджується Єдиний центр адміністративних послуг, у буквально скляних стінах якого оформлення будь-якого дозволу займатиме від 15 до 45 хвилин.

Також гість висловив переконаність у добрій перспективі розвитку Чернігова, в інвестиційній привабливості регіону і потужності потенціалу туристичної галузі міста і області. У відповідь на запитання із зали: «Скільки, на вашу думку, треба грошей, аби дати поштовх міському туризму» Михаїл Саакашвілі дав конкретну відповідь – «Сім-вісім мільйонів доларів, але за умови, що ними порядкуватиме окрема незалежна структура в обхід міськради й інших органів». Валерій Куліч із цього приводу додав: «Дійсно, чи може чиновник із зарплатнею 2 тисячі гривень ефективно розпоряджатися сумою, до прикладу, 7 мільйонів доларів? Тому, до речі, ми і взяли курс на оптимізацію чиновницького апарату».

Окремо пан Саакашвілі звернув увагу присутніх на особливості передвиборчого процесу в 205 окрузі, до завершення якого лишається тиждень. «Черга по безкоштовний борщ, хоч і смачний, – це приниження народу. Борщ має бути, але між виборами, і не в пунктах роздачі, а вдома у кожної сім’ї. Не віриться, що у Європі 21 століття можливо, щоб такою подачкою збирали голоси виборців, які потім не один рік будуть у скруті, але набиватимуть кишені цим «благодійникам» за рахунок своєї праці», – приблизно таким чином екс-президент Грузії, голова Одеської ОДА Михаїл Саакашвілі висловився з приводу того, що спостерігав на політичній арені Чернігова.

Загалом зустріч відбулася в конструктивній камерній обстановці, створенню якої сприяла зала першої дитячої музичної школи Чернігова, в якій відбувалося означене зібрання. Всі учасники відзначили виключно позитивний характер спілкування та переконання у його користі та практичності.



Прес-служба облдержадміністрації