back

До 100-річчя прославлення Святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського

26-09-2011 | 08:56

24 вересня на площі перед Спасо-Преображенським кафедральним собором м. Прилуки біля ковчега з часткою святих мощей святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського, відбулося святкове богослужіння з нагоди 100-річчя прославлення святого.

У заході взяли участь голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, почесний громадянин міста Прилуки Юрій Коптєв, Прилуцький міський голова Юрій Беркут, голова Прилуцької райдержадміністрації Олег Нестеренко, депутат обласної ради Микола Рудьковський.

Божественну літургію з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира очолив керуючий справами Української Православної Церкви архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан. Йому співслужили керуючий Ніжинською єпархією єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней, архієпископ Білгородський і Старооскольський Іоанн (Російська Федерація) , архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, архієпископ Бориспільський Антоній, єпископ Туровський і Мозирський Стефан (Республіка Білорусь), єпископ Городницький Олександр, єпископ Рокитнянський Никодим і єпископ Кременчуцький і Лубенський Николай.

Після завершення богослужіння архіпастирі і духовенство хресним ходом пройшли до пам'ятника святителю Іоасафу Білгородському, який було установлено з нагоди свята. Архієпископ Митрофан освятив пам'ятник святителю і оголосив Послання Предстоятеля Української Православної Церкви з нагоди 100-річчя канонізації святителя Іоасафа Бєлгородського.

Виступаючи біля пам’ятника, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко назвав біографію Іоасафа Бєлгородського – людини великого розуму й високої культури, просвітителя, визначного церковного діяча, талановитого поета і оратора – яскравим прикладом відданого служіння Богу і людям.

«І нині творчий спадок святителя Іоасафа, його життєвий приклад справляє великий вплив на відродження духовності і моральності в нашому суспільстві.

Як наголосив у своєму відкритому листі Президент України Віктор Янукович: „Віра завжди була для нашого народу життєдайною силою, яка допомагала вистояти та зберегти свою ідентичність, збагачувала її святістю духа і благочестям. Ми пишаємося своєю багатою духовною спадщиною, цінуємо, відроджуємо і примножуємо її”», - зазначив Володимир Хоменко.

На вшанування пам’яті про нашого видатного земляка в області проводяться заходи, присвячені 100-річчю прославлення святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського.

Зокрема, в Прилуках – Громадянський форум та Міждержавний фестиваль духовного співу за участю єпархіальних хорів і творчих колективів трьох братніх народів, Іоасафівські читання, інші тематичні заходи.

Керівник області висловив щиру вдячність прилуцькій громаді, керівництву Прилуцької міської ради, Ніжинської єпархії Української Православної Церкви, особисто меценату даного проекту Юрію Вікторовичу Коптєву – усім, хто активно долучився до благородної справи вшанування пам’яті святителя Іоасафа Бєлгородського.

«Упевнений, що відзначення цього ювілею сприятиме утвердженню духовно-моральних цінностей у нашому суспільстві. Щиро бажаю всім нам бути гідними ідеалів та заповітів святителя Іоасафа Бєлгородського, злагоди та духовної наснаги в служінні рідній землі і народу України», - наголосив голова облдержадміністрації.

















Прес-служба облдержадміністрації