back

У Сосницькому районі створено ще один сільськогосподарський обслуговуючий кооператив

17-07-2015 | 08:30

Розвиток сільських територій та покращення соціально-економічного стану на селі — одне з основних завдань органів державної влади та органів місцевого самоврядування. При цьому пріоритетним напрямком є створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які сприятимуть підвищенню рівня зайнятості сільського населення та їх доходів.

Саме цим шляхом пішли мешканці с. Полісся Сосницького району, створивши сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Поліська молочарська спілка». До нього входять 18 осіб, але долучитися можуть усі бажаючі сільгоспвиробники.

Кооператив створено для обслуговування на засадах взаємодопомоги та економічного співробітництва. Метою його діяльності є збільшення доходів учасників, шляхом надання їм послуг у сфері сільськогосподарського виробництва (рослинництво, тваринництво, після урожайна діяльність).

Створення кооперативу не потребувало великих коштів. Фактично — це самоорганізація його членів, яка допоможе людям отримувати справедливу закупівельну ціну на їх молочну продукцію.

У Сосницькому районі це вже не перше формування. Успішно працюють ще два: «Волинківська молочарська спілка» та «Кудрівський», які є прикладом позитивного вирішення проблем реалізації та переробки молока. До них входить близько 66 осіб.

Відповідно до укладених договорів, молоко кооперативи реалізують Новгород-Сіверському молокозаводу, з урахуванням фактичних якісних показників молока, зокрема жирності.

Але, волинківці пішли ще далі: частина молока переробляється на місці у бринзу, яка на сьогодні користується попитом у мешканців обласного центру. Це є вигідним для членів об’єднання, так як створюється додаткова вартість виробленого молока.

— Створення кооперетавиві дозволяє селянам вигідно реалізовувати власну продукцію, заохочує населення до збільшення кількості корів у господарстві, — каже голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу Сергій Потапенко.

У планах Сергія Потапенка — створення об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів молочного напрямку, що дасть можливість вийти на ще більший ринок.


За повідомленням
Департаменту АПК облдержадміністрації