back

На Чернігівщині пройшла Всеукраїнська нарада з питань особливостей посіву озимих культур під урожай 2012 року та організації проведення комплексу осінньо-польових робіт

14-09-2011 | 09:40

13 вересня в області на базі ТОВ «Агрікор-Холдинг» Прилуцького району та СТОВ «Дружба-Нова» Варвинського району під головуванням заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Олександра Сеня відбулася Всеукраїнська нарада з питань особливостей посіву озимих культур під урожай 2012 року та організації проведення комплексу осінньо-польових робіт.

У нараді взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Шанойло, перший заступник голови обласної ради Іван Коробка, відповідальні працівники і керівники підвідомчих організацій Мінагрополітики та продовольства України, заступник голови Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, заступники голів облдержадміністрацій з питань АПК, начальники Головних управлінь агропромислового розвитку облдержадміністрацій, керівники регіональних центрів наукового забезпечення АПВ НААН України та громадських організацій, начальники облдержнасінінспекцій.

Відкриваючи нараду, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Сень, зокрема, зазначив, що місцем проведення цього заходу Чернігівщина обрана невипадково, адже незважаючи на визначальний в економіці області аграрний сектор, усі напрацювання у сільському господарстві – не подарунок долі, а результат напруженої щоденної праці аграріїв області.

«По великому рахунку, область досягає реальних результатів лише завдяки існуючій конкретній програмі дій та спільним зусиллям органів влади та сільгоспвиробників. Саме таку конкретну програму дій ми на сьогодні в Чернігівській області бачимо», - підкреслив Олександр Сень.

У своєму виступі заступник Міністра аграрної політики та продовольства України також наголосив на зростанні відповідальності органів виконавчої влади за проведення осінньо-польових робіт. Він підкреслив: від того, як буде проведена посівна кампанія у цьому році, буде залежати виконання Програми «Зерно України – 2015», яка передбачає зростання виробництва зерна до 80 млн. тонн.

Вітаючи присутніх на чернігівській землі, заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло охарактеризував аграрний потенціал краю, який завжди був запорукою економічного розвитку та основою добробуту Поліського регіону.

Зокрема, він зазначив, Чернігівщина – одна з найбільших областей України – з понад двома мільйонами гектарів сільськогосподарського земельного фонду, що визначає домінуючу роль аграрного сектору економіки, який забезпечує 18% валового внутрішнього продукту області, а з харчовою і переробкою галуззю майже 40%. Середня вартість виробленої сільськогосподарської продукції за останні п'ять років складає 3,6 млрд. грн.

За січень-серпень поточного року відбулося зростання виробництва валової продукції сільського господарства майже на 5%, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах - на 6,2%, в господарствах населення - на 4,1%. В цілому за результатами року очікується зростання виробництва валової сільськогосподарської продукції на 10%.

Чернігівщина є майже повністю самодостатньою в забезпеченні основною групою харчових продуктів, за винятком декількох видів продукції. Природно-ресурсний потенціал області дав змогу в 2010 році виробити майже півтори тонни зерна на одного жителя, більше однієї тони картоплі, 529 кілограмів молока, 59 кілограмів м'яса, 30 кілограмів цукру. У 2011 році очікується перевершення цих показників.

За останні чотири роки на Чернігівщині двічі отримували понад 2 млн. тонн зерна, що для поліської зони є значним досягненням. У підсумку поточного року планується отримати також не менше 2 млн. тонн.

Олександр Шанойло наголосив: серед товаровиробників області щороку зростає впровадження енергозберігаючих технологій, зокрема систем мінімального та нульового обробітку ґрунту, які за підрахунками зменшують залежність виробництва продукції рослинництва від впливу погодно-кліматичних умов з 80% майже до 20%.

У минулому році такі технології були застосовані на 86% площ, що дало економію 10,5 тис.тонн палива або 78 млн.грн. та мінімізувало вплив посухи. Цього року під посів ярих культур сільгосппідприємствами було підготовлено 92% площ, що дало можливість зекономити 7 тис.тонн палива (72 млн. грн).

Основними стратегічними напрямками розвитку сектору в області визначено: молочний та м'ясний, зерно, картопля.

Стосовно першого пріоритету, в регіоні активно проводиться будівництво сучасних тваринницьких комплексів. В області вже діє 28 доїльних залів. Сьогодні на різних стадіях реалізації проектів знаходиться 61 об'єкт на загальне поголів'я 30 тис. голів. У поточному році введено один і ще сім заплановані здати в експлуатацію до кінця року.

Селекційно-племінна база м'ясного скотарства представлена десятьма племзаводами по розведенню восьми порід. Розвитку цього напрямку сприяє і наявність півмільйона гектарів луків і пасовищ.

Крім того, в контексті ефективності використання зерна адміністрацією області проводиться політика не прямої його реалізації, а переробки в комбікорми, що вдвічі ефективніше при виробництві молока, в 1,7 рази - свинини та на 20% -яловичини.

«Якщо говорити мовою цифр, то прямий продаж зерна за діючими цінами принесе сільгоспвиробникам області 3,6 млрд.грн.

Перенаправивши зерно у виробництво молока, можемо отримати майже 6 млрд.грн., а шляхом виробництва м'яса – 4,2 млрд.грн. Саме економічним обґрунтуванням прагнемо сьогодні переконувати керівників господарств максимально розвивати тваринництво. Адже за цим стоять не лише грошові надходження, але і зайнятість сільського населення, нові робочі місця, підвищення рівня життя, в цілому розвиток цих територій», - зауважив Олександр Шанойло.

Що стосується розвитку зернового господарства, то в найближчі роки область ставить за мету досягти рубіж у З млн. тонн за рахунок новітніх технологій і активно працює над збільшенням сучасних зберігаючих потужностей, розраховуючи не на миттєвий продаж збіжжя, а насамперед, на забезпечення максимально якісного його зберігання та направлення на харчову переробку і в тваринництво.

Що до картоплярства, то збережена та динамічно розвивається система насінництва для забезпечення всіх категорій господарств області та інших регіонів України якісним насіннєвим матеріалом.

Збільшуються посівні площі під даною культурою у товарних господарствах і на цьому фоні заплановано будівництво нових сучасних високотехнологічних картоплесховищ та переобладнання існуючих.

Олександр Шанойло висловив вдячність на адресу керівництва Мінагрополітики за програмні підтримки сектору. Разом з цим, Він також звернувся до Олександра Сеня з проханням, щоб статус поліських територій був захищений чи стимулювався окремим законом. Щоб він комплексно включав в себе питання, тобто і сільські території, і виробництво, і питання захисту та відродження землі. Тоді від цих територій буде отримано віддачу в декілька разів більшу, а головне – життя людей покращиться.

Логічним і невід'ємним продовженням сільськогосподарського виробництва є харчова та переробна галузь яка виробляє практично половину промислової продукції області.

Сьогодні галузь налічує понад 100 великих та середніх промислових підприємств основного кола, які виготовляють якісну, конкурентноспроможну продукцію, орієнтовану на попит та кон'юнктуру ринку, як на власного, так і закордонного споживача. Крім того, діє майже 400 підприємств малого кола.

Основне завдання, що ставиться перед обома галузями – рослинництва і тваринництва – це повна переробка сільськогосподарської продукції у межах області за принципом „від поля до столу".

За словами заступника голови облдержадміністрації, в цілому, обласна державна адміністрація вбачає аграрний сектор, що є визначальним в економіці області, таким, який активно розвивається, застосовує нові підходи, технології та бачення, що стане потужним поштовхом для подальшого розвитку сільських територій.

Регіон плідно співпрацює з країнами ближнього зарубіжжя, зокрема з Російською Федерацією та республікою Білорусь. Розпочато наукові аграрні напрацювання з Китаєм.

«Ми відкриті до співробітництва з усіма партнерами, зацікавленими нашим регіоном, предметно працюємо над залученням інвестицій в агропромисловий комплекс області», - наголосив Олександр Шанойло.

Присутніх на нараді поінформували про хід збирання сільськогосподарських культур та проведення комплексу осінньо-польових робіт, сучасні системи обробітку грунту в технологіях вирощування озимих зернових культур, Організаційні заходи регіонів щодо забезпечення захисту посівів озимих культур тощо.

По закінченні пленарної частини наради, її учасники мали змогу побачити результати роботи у кращих господарствах Варвинського та Прилуцького та районів.

У сільськогосподарському товаристві з обмеженою відповідальністю «Дружба-Нова» вони ознайомилися з роботою центру управління виробництвом: диспетчерського модуля та аналітичного центру наукового управління виробництвом та агрохімічного сервісу

Також відбулося ознайомлення з технологією збирання кукурудзи на зерно та роботою мобільних пробовідбірників ґрунту та метеостанції.

На елеваторі товариства з обмеженою відповідальністю «Елеватор Агро» Прилуцького району відбувся загальний огляд організації технологічного процесу підготовки, зберігання та відвантаження зерна.

Підбиваючи підсумки наради, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Сень позитивно оцінив напрацювання чернігівських сільгоспвиробників у тваринницькій і рослинницькій галузях.

«Конкретні результати праці, які ми сьогодні побачили на Чернігівщині, підтверджують реальність втілення в життя завдань, поставлених Президентом України перед агропромисловим комплексом країни, які ми зможемо комплексно вирішити, поєднавши науку і виробництво», - підкреслив Олександр Сень.



































Прес-служба облдержадміністрації