back

Децентралізація наблизить нашу політичну систему до європейської – Президент

17-07-2015 | 08:35

Президент Петро Порошенко взяв участь у засіданні Верховної Ради України, на якому розглядався запропонований ним законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади. Парламент 288 голосами підтримав направлення законопроекту на розгляд Конституційного Суду.

Звертаючись до депутатів із закликом підтримати законопроект, Глава держави нагадав, що є лише суб’єктом подання, а справжніми авторами є дві високоповажні комісії: українська Конституційна та європейська Венеціанська, яка схвалила велику роботу, проведену в Києві.

Глава держави підкреслив, що зміни не зачіпають розподілу повноважень між Верховною Радою, Урядом і Президентом, а стосуються лише стосунків центральної влади з місцевим самоврядуванням.

- Повноваження ми передаємо на рівень громад, а не областей, чи, не дай Боже, якихось там республік. Саме громади, як-то міста, села, селища та їхні об’єднання, є первинною, базовою, головною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України, – зазначив Президент.

Буде ліквідовано інститут голів державних адміністрацій, а оперативне управління областями і районами переходить до обласних та районних виконавчих комітетів. Виконкоми будуть формуватися місцевими радами, яких обирають люди, наголосив Глава держави.

Для нагляду за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування в районах та областях вводиться новий інститут – інститут префектів.

- Вони не матимуть жодного стосунку до розпорядження бюджетними потоками, фінансовими ресурсами місцевого самоврядування. Вони не керуватимуть, а лише здійснюватимуть наглядові функції, – підкреслив Глава держави.

Президент наголосив на принциповій позиції – децентралізації нема місця в таких сферах, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, контроль за дотриманням громадянських прав та свобод.

Президент особливо зазначив, що зміни до Конституції не мають жодного натяку на федералізацію.

- Україна була, є й буде унітарною державою. Проект змін до Конституції не передбачає і не може передбачати ніякого, як сьогодні написали деякі ЗМІ, особливого статусу Донбасу. Там його просто немає!, – підкреслив Глава держави, додавши, що проект змін до Основного Закону припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей, що визначається окремим законом. І такий Закон вже двічі ухвалювався Верховною Радою.

- Запропонована норма жодною комою не виходить за межі Мінських домовленостей, які всім світом – Радою безпеки Організації Об’єднаний Націй, всіма нашими партнерами, які забезпечують потужну світову коаліцію підтримки України під час російської агресії, – ці Мінські домовленості визнані безальтернативною основою для політико-дипломатичного врегулювання, - сказав Президент. Він наголосив, що на українську владу в питанні змін до Конституції ніхто не тисне ззовні.

- Закликаю політиків не збурювати суспільство пустими балачками, а вчитися демократії, засвоювати мистецтво пошуку компромісу, – підкреслив Президент.

Петро Порошенко наголосив, що Венеціанська комісія визнала запропоновану модель сумісною з Європейською хартією місцевого самоврядування.

- Децентралізація наблизить нашу політичну систему до європейської, – сказав він.

Глава держави також закликав Конституційну комісію дослухатися до лідерів кримськотатарського народу і передбачити норму, що Автономна Республіка Крим як невід'ємна складова частина України є національно-територіальним утворенням, через яке кримськотатарський народ реалізує своє право на самовизначення. Крім того, Президент очікує від комісії зміни до Конституції в частині реформування прогнилої судової системи.


Прес-служба Президента України