back

Український народ має обирати своїх Героїв – Президент на церемонії відкриття фрески Сергія Нігояна

10-07-2015 | 08:02

Президент Петро Порошенко взяв участь у церемонії відкриття фрески Героя України Сергія Нігояна у київському сквері Героїв Небесної Сотні.

Звертаючись до присутніх, Глава держави наголосив:

- Якось так у нас повелося, що держава визначає, кого ми маємо вшановувати. Це - корисна функція держави, але цього замало. І в нові часи вітаю те, що саме громадськість, саме український народ обирає собі своїх Героїв.

Глава держави підкреслив, що Сергій Нігоян надихає боротися за Україну, і багато українців пам’ятають, як він цитував шевченківські слова: «Борітеся – поборете. Вам Бог помагає!».

-Від імені усього Українського народу – щира подяка і доземний уклін його батькам - за Вашого прекрасного сина, справжнього Українця, який продемонстрував, як треба любити Батьківщину, і на прикладі якого виховуватимуться цілі покоління українців, - сказав Петро Порошенко.

Президент подякував відомому митцю та стріт-арт-художнику з Португалії Алешандру Фарту за графічне панно Сергія Нігояна, яке він подарував українській громаді.

- Це прекрасне графічне панно. Мене надзвичайно вразили очі Сергія, - сказав Петро Порошенко.

Президент особливо відзначив, що це не була протокольна ініціатива держави, а ініціатива громадян.

- Саме такі небайдужі громадяни і вийшли на Майдан. Саме такою небайдужою, щирою юною людиною був Сергій. Він загинув, віддав своє життя заради нової України, - наголосив Глава держави.

За словами Президента, Герої Небесної Сотні, серед яких першим був Сергій, ціною власного життя продемонстрували, що українці є справжніми патріотами своєї землі і ніколи не приймуть беззаконня, зневажливого ставлення до людини-громадянина, кримінальної системи та життя «по-понятиям».

Разом з Президентом присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять Сергія Нігояна, його побратимів по Майдану, а також всіх загиблих під час Революції Гідності та російської агресії проти України на Донбасі.

Глава держави особливо підкреслив:

-Як Президент і як людина, яка пройшла Майдан з першої хвилини і до останньої, до нашої перемоги, я поділяю невдоволення темпами розслідування злочинів проти Майдану.

Президент наголосив, що, незважаючи на те, що низка справ проти виконавців та організаторів вже передані до суду і перші процеси починаються, замовники ховаються в Москві, яка стала справжнім пристанищем для українських негідників.

- Але хочу сказати, що терміни давності для цих злочинів ніколи не закінчаться, - наголосив Президент.

Надзвичайний і Повноважний Посол Португальської Республіки в Україні пані Марія Кріштіна Серпа ди Алмейда зазначила, що проект є проявом солідарності португальців з мужністю українців, які під час Революції Гідності вийшли на вулиці, щоб заявити про своє бажання жити в суспільстві, де шануються принципи демократії.

Алешандре Фарту, який також був присутній на церемонії, повідомив, що фрескою команда митців намагалася підтримати родину Сергія Нігояна та всіх загиблих Героїв Майдану.

- Сподіваємось, що цей проект сподобається людям і, дивлячись на нього, будуть згадувати, за що загинули Сергій Нігоян та інші активісти, - зазначив він.

Сквер Героїв Небесної Сотні був облаштований за громадської ініціативи та завдяки небайдужим громадянам на місці захаращеного будівельного майданчика, який тривалий час був огороджений парканом. Під час Революції Гідності паркан використовувався активістами для побудови та укріплення барикад.


Прес-служба Президента України