back

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету обіцяє підтримати ініціативи та пропозиції керівництва області

09-07-2015 | 17:26

Формування місцевих бюджетів в умовах реформи міжбюджетних відносин стало основною темою сьогоднішнього виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

У засіданні взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Микола Звєрєв, перший заступник Міністра фінансів України Ігор Уманський, народні депутати України Анатолій Євлахов, Олександр Кодола та Олег Купрієнко.

Як відзначив голова облдержадміністрації Валерій Куліч, основною проблемою Чернігівщини протягом останніх років є незабезпеченість коштами видатків на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ.

Проблема обумовлена складною демографічною ситуацією та територіальною особливістю області: друга в державі за територією і найменша за населенням.

Чисельність населення та учнів є основними показниками, на основі яких розраховуються державні субвенції на утримання шкіл та лікарень. Тому при постійному їх зменшенні щорічно в області виникає дефіцит коштів на оплату праці працівникам бюджетної сфери, який покривався за рахунок додаткових коштів з державного бюджету.

Попри неодноразові звернення до органів державної влади, напрацювання області стосовно законодавчого врегулювання цього питання так і не враховані. А тим часом через хронічну нестачу коштів в області призупинені усі проекти розвитку.

Ми розраховуємо на підтримку та розуміння як Міністерства фінансів, так і Комітету з питань бюджету. Дуже важливо, щоб прийняті сьогодні рішення втілили у життя, - звернувся до присутніх очільник області.

Як відзначив перший заступник Міністра фінансів України Ігор Уманський, усі можливості для цього є. Наразі бюджетні відносини знаходяться на стадії реформування, тому мета подібних виїзних засідань – почути і врахувати думки людей, які безпосередньо працюють за новою бюджетною формулою.

З презентацією ключових позицій формування і виконання місцевих бюджетів Чернігівської області в умовах реформи міжбюджетних відносин виступив Директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Валерій Дудко.

Крім того, під час засідання також порушено низку питань, для вирішення яких потрібні певні зміни у законодавстві. Це, зокрема, розвиток та підтримка тролейбусної галузі, будівництво та ремонт доріг, реформування освітньої та медичної галузей тощо.

За словами голови Комітету з питань бюджету Андрія Павелка, ініціативи та пропозиції керівників області будуть вивчені та враховані під час внесення змін до бюджетного кодексу України.



Прес-служба облдержадміністрації