back

Валерій Куліч: об’єднання громад будуватиметься за принципом добровільності та економічної доцільності

08-07-2015 | 10:45

У червні на сесії обласної ради затверджено проект Перспективного плану формування територій громад області, згідно з яким з 569 селищних рад ми має бути сформовано 81 спроможну громаду.

Як повідомив голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, Кабінет Міністрів України на основі відповідності до методики формування громад попередньо погодив 47 з них. Вони можуть рухатися далі відповідно до адміністративно-територіальної реформи та отримати додаткові важелі для наповнення бюджетів. Оскільки об’єднання будується за принципом добровільності, решта громад має визначитися – або вона залишається з тією доходною частиною, що й зараз, або об’єднується з іншими. Або ж пропонує інші варіанти змін до Перспективного плану, які, знову ж таки, треба буде виносити спочатку на сесію обласної ради, а потім до Кабміну.

47 громад – не кінцева цифра. Можливо, нам вдасться ще відстояти декілька і зараз цим займається Офіс реформ. Остаточне рішення буде прийматися на засіданні Кабінету Міністрів України, - наголосив Валерій Куліч.

За його словами, децентралізація хоч і складна та болюча, та це одна з ключових реформ для України. В її основі лежить цілком успішний досвід Польщі, жителі якої вважають, що саме успішне проведення децентралізації – одна з передумов їх успішного розвитку в подальшому.

В основі об’єднання громад буде лежати економічна доцільність, оскільки, я підкреслюю – громади мають бути самодостатні і самостійно фінансувати свої потреби та утримувати соціальну сферу, - зазначив очільник області.



Прес-служба облдержадміністрації