back

Валерій Куліч: Спілкування з людьми у форматі громадської приймальні дає можливість керівнику оцінити якість роботи своїх служб

25-06-2015 | 16:57

Емоційною та напруженою вийшла перша громадська приймальня, яку, відгукнувшись на пропозицію громадськості, сьогодні вперше провело керівництво області та силових структур.

Необхідність її проведення була зумовлена зростанням кількості звернень від громадськості щодо корупції та зловживань в органах влади різних рівнів.

На запитання представників громадських організацій та ініціативних груп сьогодні більше двох годин відповідали голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, прокурор області Віктор Носенко, начальник управління УМВС в області Едуард Альохін та начальник Головного управління ДФС у Чернігівській області Людмила Слаутіна.

Протягом тижня жителі міста і області мали змогу надіслати свої запитання у письмовому вигляді, а безпосередньо під час проведення приймальні перед мікрофоном утворилася «жива» черга з присутніх.

Запитання та скарги адресувалися переважно керівникам силових структур, від яких вимагали належного реагування на ті чи інші випадки порушення закону.

Першим було порушено питання притягнення до відповідальності осіб, які займаються продажем наркотичних речовин. Як зазначив Едуард Альохін, міліція оперативно реагує на скарги людей, проте на перевірку наданих фактів потрібен якийсь час. Якщо наведені у заяві дані підтвердяться, буде порушено кримінальну справу.

Підняли і проблему, яка тривалий час залишалася позв увагою влади, а саме – забезпечення орфанних хворих (тобто людей з рідкісними захворюваннями) ліками та спеціальним харчуванням. Як повідомив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш, вже створено спеціальну комісію, яка займеться розробкою обласної програми саме для підтримки таких людей. Аби відновити фінансування, програму мають затвердити на сесії обласної ради.

Втрутитися міліцію і прокуратуру та не дати знищити зелену паркову зону у лісовому масиві Кордівка вимагали жителі прилеглих будинків по вул. Савчука.

Інші заявники скаржилися на бюрократичну тяганину у правоохоронних органах у відповідь на звернення громадян. Наводилися факти безпідставних відмов у порушеннях кримінальних справ, затягувань з рішеннями та формальних відписок.

На це керівники правоохоронних органів відповіли, що, на жаль, у кожній структурі є недобросовісні співробітники. Проте це не означає, що керівництво цього не знає або сидить, склавши руки. Якщо викривається факт порушення або ж зловживання службовим становищем працівника міліції або прокуратури, то до нього застосовуються різні види дисциплінарних стягнень. У крайньому випадку людина навіть може позбутися посади.

Не обійшлося сьогодні і без гучних заяв представників деяких громадських організацій стосовно причетності тих чи інших посадових осіб до протизаконної діяльності. На це рішуче відреагував голова облдержадміністрації Валерій Куліч, закликавши виступаючих «не гратися в популізм».

Ви вкотре робите голослівні закиди без будь-яких підтверджень. Є подібні факти – будь ласка, задокументуйте, передайте мені, в міліцію, в прокуратуру. Будемо розбиратися і доводити справи до логічного завершення виключно у законному порядку. Ніхто не може звинуватити людину у злочині лише на основі якихось чуток, - заявив керівник області.

Його підтримали Прокурор області Віктор Носенко та начальник УМВС в області Едуард Альохін. Вони підтвердили готовність до співпраці з громадськими організаціями, зауваживши, що реагуватимуть на доведені факти корупційних діянь.

Питань у жителів міста і області було досить багато і стосувалися вони земельних справ, захисту прав дітей, надання субсидій, погашення заборгованості по заробітній платі і навіть екологічного стару річки Десна. Усі вони, як запевнив Валерій Куліч, будуть взяті на контроль відповідними службами. Більше того – очільник області пообіцяв проводити такі громадські приймальні раз на квартал та обов’язково звітувати перед громадою про вирішення піднятих питань.

Спілкуючись з представниками ЗМІ по завершенню заходу, голова облдержадміністрації підкреслив: розмова з людьми у форматі громадської приймальні дає можливість керівнику оцінити якість роботи своїх служб та усунути недоліки. Також він наголосив на необхідності налагодити спільний контроль за виконанням справ.

Упевнений, що ми найближчим часом побачимо відповідне реагування наших правоохоронних органів на скарги та звернення громадян і підняті питання зрушать з місця, - зауважив Валерій Куліч.



Прес-служба облдержадміністрації