back

Чернігівщина позбавиться комуністичних символів до кінця року

24-06-2015 | 12:43

— Уже цього року, максимум – на початку наступного, Чернігівщина має позбавитися комуністичних символів, — на цьому наголосив перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич 24 червня під час наради з питань реалізації положень Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». У заході взяли участь заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, керівники структурних підрозділів ОДА, організацій, установ області та представники громадськості.

Саме цей закон, за інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, вимагає особливої уваги та реагування. Тому, потрібно оперативно організувати роботу щодо його виконання — вжиття заходів із перейменування населених пунктів, вулиць, демонтажу пам’ятників тощо.

Окреслюючи перші кроки, зроблені у цьому напрямку, зазначалось, що структурний підрозділ ОДА вже понад місяць працює над реалізацією інформаційної складової. Так, проведено брифінг для ЗМІ за участю науковців та представників громадськості. Спільно з Українським інститутом національної пам’яті підготовлено та поширено у районах інформаційні матеріали, інфографіку, де детально відображено дії, які необхідно вжити щодо перейменування населених пунктів та вулиць.

Наразі вже розроблено проект розпорядження голови ОДА та відповідний план заходів. Серед найважливішого у ньому — створення комісії при облдержадміністрації, до складу якої увійдуть науковці, історики, представники обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта», громадської організації «Сіверський інститут регіональних досліджень».

На місцях у першу чергу потрібно узагальнити перелік населених пунктів, що мають бути перейменовані. До попереднього списку, напрацьованого спільно з Українським інститутом національної пам’яті, вже внесено понад 70 населених пунктів. Особливу увагу приділятимуть районам де кількість населених пунктів для зміни назв чи не найбільша. Це Борзнянський, Коропський, Менський, Прилуцький райони.

Необхідно також узагальнити перелік вулиць, площ, інших об’єктів топоніміки, що мають бути перейменовані, а також перелік пам’ятників та інших зображень, які демонтують.

Акцентуючи увагу на юридичних аспектах перейменування населених пунктів області, вулиць, площ та інших об’єктів топоніміки населених пунктів, начальник юридичного відділу апарату обласної державної адміністрації Наталія Мужикова зауважила, що чіткий алгоритм дій викладено у збірнику «Як перейменувати вулицю». У ньому містяться рекомендації фахівців, нормативно-правові акти, зразки документів, що значно полегшать роботу органам місцевого самоврядування. Найголовніше те, що перейменування має обов’язково пройти через громадське обговорення.

У ході наради, свої пропозиції до плану заходів озвучували історики, краєзнавці та представники громадськості.

— Проводити декомунізацію в населених пунктах області потрібно виключно цивілізованим шляхом. До цього процесу ми будемо залучати органи місцевого самоврядування, а також науковців і істориків, — підсумував перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації