back

З розширеного засідання Колегії облдержадміністрації в Ічнянському районі

26-05-2011 | 20:00

Протягом січня-березня спільними зусиллями, спрямованими на стабілізацію ситуації в усіх сферах регіону, вдалося досягти позитивної динаміки по абсолютній більшості макропоказників.

На цьому наголосив начальник головного управління економіки облдержадміністрації Леонід Подоляк, аналізуючи хід виконання Програми соціально-економічного розвитку області за підсумками І кварталу 2011 року під час проведення розширеного засідання Колегії облдержадміністрації в Ічнянському районі.

За результатами комплексної оцінки розвитку районів та міст обласного значення за звітний період до групи лідерів увійшли Варвинський, Куликівський, Семенівський, Носівський та Бахмацький райони.

Групу аутсайдерів (18-22 місця) сформували Городнянський, Щорський, Новгород-Сіверський, Сосницький та Бобровицький райони.

Промисловий комплекс за підсумками І кварталу мав приріст виробництва на рівні 2%.

З позитивною динамікою спрацювали підприємства більшості галузей, однак проблеми залишаються у добувній галузі та тісно пов’язаному з нею виробництві продуктів нафтоперероблення, які мають суттєвий вплив на загальні результати. Вирішення цих питань неодноразово ініціювалися перед центральними органами виконавчої влади.

У домінуючому виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів на фоні загального зростання проблемними залишаються м’ясопереробна, хлібопекарська, спиртова галузі.

В адміністративно-територіальному розрізі не виконують поки що взятих на себе зобов’язань 11 районів і місто Чернігів.

Як зауважив начальник головного управління економіки облдержадміністрації, за час, що залишився до кінця І півріччя, райдержадміністраціям та виконкомам міських рад спільно з господарюючими суб’єктами необхідно ще раз ретельно проаналізувати ситуацію та спрямувати зусилля на задіяння всіх наявних резервів, максимально можливе завантаження існуючих потужностей, диверсифікацію діючих та відкриття нових виробництв з тим, щоб надолужити допущене відставання і вийти на позитивну динаміку.

При цьому робота з підприємствами має бути системною і зорієнтованою на вирішення проблем, що виникають у процесі господарської діяльності.

У сільському господарстві виробництво продукції за січень-березень забезпечено на рівні минулого року. При цьому сільськогосподарські підприємства його наростили на 0,7%, а господарства населення – навпаки скоротили.

Практично завершилась посівна кампанія. По всіх категоріях господарств площі посівів сільськогосподарських культур збільшено порівняно з минулим роком на 22,8 тис. га і становитимуть понад 1 млн. гектарів. За сприятливих погодних умов це дасть змогу досягти приросту валової продукції на 4,7%.

Підвищення прибутковості економіки сприяє поступовому відновленню інвестиційної активності. Позитивна динаміка, започаткована у минулому році, знайшла продовження і у поточному. За підсумками І-го кварталу обсяг інвестицій в основний капітал збільшився на 10,2 % і становив 274,3 млн. гривень.

Основним джерелом залучення інвестицій залишаються власні кошти суб’єктів господарювання.

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій збільшився на 1,6% до початку року і станом на 01 квітня складає 96,4 млн дол. США.

На території області зареєстровано 121 підприємство з іноземними інвестиціями. Разом з тим, географія їх поширення досить обмежена, тому райдержадміністраціям, виконкомам міських рад необхідно приділяти більше уваги пожвавленню інвестиційної діяльності та активно створювати умови для підвищення зацікавленості бізнесу до вкладання коштів у соціально-економічний розвиток територій.

Після тривалої рецесії у цьому році демонструє зростання підрядних робіт будівельна галузь, однак воно забезпечено лише будівельниками м. Чернігова, Ічнянського, Коропського, Ніжинського та Носівського районів.

Завдяки наполегливій роботі з центральними органами влади на соціально-економічний розвиток області у поточному році передбачено 59,7 млн. гривень із державного бюджету.

У січні-березні 2011 року підприємства області здійснювали зовнішню торгівлю товарами з партнерами 92-х країн світу. Зовнішньоторговельний товарооборот за цей період склав 194 млн.доларів США і зріс майже в 1,5 рази. При цьому експортні поставки збільшились на 36,1%.

Продовженням роботи щодо налагодження та поглиблення співпраці з міжнародними організаціями, регіонами близького і далекого зарубіжжя у встановленні ділових контактів сприятиме і підготовка V-го Міжнародного інвестиційного форуму, який проходитиме у м Чернігові 23-24 вересня.

Надзвичайно важливим є питання забезпечення продовольчої безпеки.

Пріоритети діяльності в цій сфері чітко окреслені та визначені Президентом та Урядом України.

Мають здійснюватись упереджувальні заходи, спрямовані на недопущення необґрунтованого зростання цін. Це і проведення організаційно-роз’яснювальної роботи із суб’єктами господарювання щодо дотримання державної дисципліни цін, і продовження здійснення моніторингу балансів попиту і пропозиції в розрізі основних видів продовольчих ресурсів, і обстеження підприємств-виробників тощо.

В освітній галузі протягом 2011 року передбачено відкриття 20 дитячих садків. Уже відкрито дошкільний навчальний заклад у с.Знам’янка Прилуцького району. У с.Кунашівка Ніжинського району загальноосвітній навчальний заклад реорганізовано в навчально-виховний комплекс. Розпочали роботу додаткові типові групи на базі Куликівського, Ічнянського дошкільних навчальних закладів та Кинашівського ДНЗ Борзнянського району.

Обов’язковою передшкільною освітою охоплено 99,9% дітей 5-річного віку (по Україні – 93,5%). Всього ж суспільним вихованням у дитячих садках та навчально-виховних комплексах охоплено 58,2% дітей.

Продовжується робота з підвищення ефективності функціонування опорних навчальних закладів, які є центрами шкільних освітніх округах.

Регулярним підвозом забезпечено 98,8% учнів, які проживають за межею пішохідної доступності, різними видами харчування охоплено 97,7% школярів, з них гаряче харчування організовано для 82,3 % учнів.

Проводиться підготовча робота для організації літньої оздоровчої кампанії, яка проходитиме у рамках програми «Веселкове літо», затвердженої обласною радою.

У цьому році на оздоровлення та відпочинок дітей заплановано використати майже 33 млн. гривень, з яких 9,8 млн гривень - з обласного та понад 7 млн.грн. - з районних та міських бюджетів.

Діяльність системи медичної допомоги області спрямовується на реалізацію державної політики у сфері охорони здоров’я.

Продовжується підготовча робота щодо створення міжрайонних акушерських відділень: розроблені плани-схеми акушерсько-гінекологічних госпітальних округів, у тому числі Чернігівського – як пілотного в області.

Порівняно з відповідним періодом минулого року зросла кількість профілактичних оглядів, спрямованих на раннє виявлення соціально значущих хвороб – туберкульозу та ВІЛ-СНІДу.

На фінансове утримання лікувально-профілактичних закладів у І кварталі направлено 196,7 млн. грн, що на 35% більше минулорічного періоду.

На зміцнення матеріально-технічної бази спрямовано 12,6 млн.грн., що дало змогу забезпечити медичною апаратурою ряд міських та районних лікарень.

За результатами проведення всеукраїнської акції «Від серця до серця» обласна дитяча лікарня отримала комплект обладнання для дооснащення відділення другого етапу виходжування недоношених новонароджених.

У сфері культури наймасштабнішим заходом стали творчі звіти районів і міст області, присвячені 20-річчю Незалежності України, в яких взяли участь понад 5,5 тис. учасників аматорських колективів.

У галузі фізичної культури та спорту забезпечено безперебійне фінансування підготовки та участі провідних спортсменів області у відповідальних міжнародних і всеукраїнських змаганнях та планових навчально-тренувальних зборах, проведення масових фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів.

На офіційних міжнародних змаганнях протягом І кварталу спортсменами області завойовано 33 медалі з 5-ти видів спорту, з яких 10 - золотих.

Опрацьовується питання щодо будівництва в м. Чернігові в нинішньому році двох футбольних полів зі штучною травою та виконання підготовчих і передпроектних робіт по будівництву палацу зі штучним льодом.

У вирішенні цих питань область розраховує на державну підтримку. Паралельно проводиться і робота щодо залучення приватних інвесторів.

Підбиваючи підсумки засідання Колегії, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко зауважив, що незважаючи на позитивну тенденцію поступового нарощування обсягів виробництва практично по всіх галузях економічної сфери області, проблем залишається вдосталь, тому на їх вирішенні і мають бути сконцентровані зусилля усіх владних структур.

Він доручив керівникам територій взяти під особистий контроль вчасну виплату відпускних і оздоровчих коштів працівникам освітньої та медичної галузей, а також ужити невідкладних заходів щодо належної підготовки та проведення оздоровчої кампанії 2011 року, наголосивши, що пріоритетними напрямами роботи залишається оздоровлення дітей-інвалідів, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Керівник області назвав неприпустимим зростання борів із заробітної плати на економічно активних підприємствах, зазначивши, що це свідчить про недостатню взаємодію органів влади на місцях з контролюючими та правоохоронними органами у напрямі застосування до порушників законодавства про оплату праці, дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

Особливу увагу Володимир Хоменко звернув на безумовне виконання рішень Уряду з питань стабільного функціонування продовольчого ринку, недопущення дестабілізації цінової ситуації та забезпечення населення області продуктами харчування місцевого виробництва.

Першочергово на порядку денному – розвиток тваринництва та максимальна переробка сировини на місцевих підприємствах. Голова облдержадміністрації наголосив: область матиме більший економічний ефект у разі, якщо від нас виходитиме не сільськогосподарська сировина, а продукція, готова до вживання. Адже потенціал Чернігівщини у цій сфері дозволяє забезпечити не лише свої потреби, а має і значні експортні можливості.

У галузі сільського господарства до кінця року має завершитися будівництво 10 доїльних залів. Триває робота по будівництву молочнотоварної ферми на 6 тисяч голів у с. Комарівка Борзнянського району, розпочинається робота по створенню потужних комплексів по вирощуванню свиней. Також протягом року мають бути побудовані 4 нових елеватори для збереження продукції.

Низка заходів у найголовніших сферах життєдіяльності області знайшла відображення у проекті Середньострокової програми соціально-економічного розвитку області «Чернігівщина-2015. Спільний шлях до добробуту», презентація якої відбулась на останньому засіданні Регіонального комітету з економічних реформ і яка буде внесена на чергову сесію обласної ради.

«Курс реформ, ініційованих Президентом України, повинен продовжуватися і приносити результати. Люди мають знати, бачити і оцінювати реальні результати нашої роботи – і це найголовніше наше з вами завдання. Тому контроль за виконанням даних доручень буде жорстким», - резюмував керівник області.





Прес-служба облдержадміністрації