back

Реєстраційні дії — на місцевий рівень

12-06-2015 | 15:41

Про це, зокрема, йшла мова під час прес-конференції, що 12 червня відбулася в облдержадміністрації за участю заступника Міністра юстиції України - керівника апарату Оксани Іванченко та начальника Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Юрія Власенка.

За словами Оксани Іванченко, наразі триває процес оновлення кадрів в органах юстиції. Адже від цього залежить питання довіри до влади. При прийомі на роботу кандидати на державні посади проходять трьохблокове тестування. Також при Мінюсті є Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників юстиції, який організовує проведення семінарів та круглих столів з різних правових питань.

Важливим напрямком реформування в державі є також спрощення процедур реєстрації бізнесу і майна. Активно розвиваються проекти екстериторіальної реєстрації комерційної діяльності та речових прав на нерухоме майно.

— Міністрерство юстиції України планує ліквідувати монополію на реєстраційні дії. Передбачається передача цих функцій на місцевий рівень, — підкреслила заступник Міністра.

У рамках територіальної реформи повноваження щодо реєстрації нерухомості і бізнесу здійснюватимуть безпосередньо місцеві органи влади та нотаріуси. В об’єднаних громадах створюватимуться центри адміністративних послуг з методичної правової допомоги та з доступом до баз даних. Фінансування працівників центрів здійснюватиметься за рахунок адміністративного збору та податків. Безпосередньо за міністерством залишиться функція контролю за юридичною діяльністю та акредитація різних установ.

Як повідомив Юрій Власенко, Чернігівщина має невелику густоту населення. Тому для підвищення якості надання правової допомоги в області запроваджено особистий он-лайн прийом. Так, на сайті обласного управління юстиції громадянам в он-лайн режимі стало доступним отримати юридичну консультацію та потрапити на особистий прийому до керівництва управління.

Також представники ЗМІ отримали вичерпні відповіді на питання, що стосувались ставки податку на нерухоме майно, порядку перейменування назв населених пунктів, вулиць, юридичних осіб тощо.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації