back

Міністр економічного розвитку та торгівлі України Айварас Абромавичус приїхав до Чернігова почути підприємців

11-06-2015 | 15:03

Міністр економічного розвитку та торгівлі України Айварас Абромавичус відвідав сьогодні Чернігівську область з робочим візитом, в ході якого провів зустріч з представниками малого та середнього бізнесу.

Відкриваючи зустріч, голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч охарактеризував Чернігівщину як своєрідний лакмусовий папірець економічного розвитку та економічної проблематики по всій Україні.

На теренах нашого регіону сконцентровані різні галузі економіки, на прикладі яких можна глобально розглянути всю проблематику великого, середнього та малого бізнесу, з якою вони стикаються у повсякденному житті, - наголосив очільник області.

У свою чергу Айварас Абромавичус відзначив, що створення прозорих і максимально комфортних умов ведення бізнесу – одне з головних завдань, яке ставить перед собою Міністерство.

За його словами, нині існує унікальна можливість для бізнесу вплинути на державну політику, оскільки ряд ключових посад в Уряді країни посіли саме вихідці з бізнесу. На користь колишніх бізнесменів оновився і склад Міністерства та керівників департаментів.

Ще Міністр виступає за введення так званої «регуляторної гільйотини» – щоб, за його словами, бізнесу було легше дихати. Тому держава має скоротити своє втручання у підприємницьку діяльність.

Держава на такій ранній стадії розвитку зі слабкими інститутами та високою толерантністю до корупції не може бути успішним управлінцем державної власності або регулятором. Наше бізнес-середовище оцінювалося як репресивне, з цим потрібно боротися радикальними методами, - зазначив високопосадовець.

Як одне з актуальних Айварас Абромавичус визначив питання стабілізації банківської системи, адже за останні 2 роки 49 банків зі 180 стали недієздатними. Тому він ставить перед собою амбітну мету – повернути довіру малого і середнього бізнесу до банків, які видаватимуть їм кредити на прийнятних умовах.

Також до кінця року Україна має приєднатися до державних закупівель Всесвітньої торгової асоціації. Це дасть можливість з наступного року нашим виробникам брати участь у держзакупівлях в інших країнах, чого наразі немає. А протягом наступних 2 років в Україні має відкритися 15 регіональних офісів підтримки малого та середнього бізнесу, де їх представникам пояснюватимуть перспективи європейського ринку збуту.

Позитивні напрацювання між владою та підприємцями після початку роботи Ради регіонального розвитку відзначив керівник Державного управління справами, член Ради регіонального розвитку області Сергій Березенко.

Звертаючись до Міністра, він висловив прохання використовувати надані чернігівськими підприємцями пропозиції як у написанні нових законів, так і в їх зміні.

До співпраці закликав і бізнес-омбудсмен України Альгірдас Шемета.

Для захисту бізнесменів Міністерство економічного розвитку і торгівлі створило спеціальну інстанцію – Бізнесову раду. Альгірдас Шемета повідомив, що за три тижні її роботи надійшло більше 100 скарг від бізнесових структур країни, 2 з яких – з Чернігова. Представники бізнесу, за його словами, найбільше скаржаться на податкові органи, зволікання з вирішенням земельних питань та оформленням необхідної документації.

Чернігівські бізнесмени скаржилися Айварасу Абромавичусу практично на те ж саме. Плюс проблеми з новими правилами на митниці та підключенням підприємств до електропостачання.

Одна з головних проблем, яку піднімали практично усі виступаючі – обов’язкове встановлення для підприємців касових апаратів. На їх думку, це нововведення ляже непосильним тягарем на малий та середній бізнес, якщо не знищить його зовсім. Тим більше, що виготовленням і продажем цих приладів в Україні займається лише кілька підприємств.

У відповідь Міністр пообіцяв якнайскоріше почати демонополізацію у цій сфері та повідомив, що на розгляд Верховної Ради підготовлено 2 законопроекти щодо пом’якшення вимог у встановленні касових апаратів.

В області працює близько 5,8 тисяч малих, 380 середніх підприємств та 37 тисяч фізичних осіб-підприємців. Завдяки їх роботі у першому кварталі забезпечено близько 210 мільйонів гривень (49,8%) усіх податкових надходжень.

В ході активної дискусії підприємці наголошували на створенні нових перепон для ведення бізнесу поряд з реальними кроками у напрямку покращення їх діяльності. Вони ж ініціювали перед Міністром питання оптимізації співпраці між органами державної та місцевої влади.

Чуйте нас не лише при особистій зустрічі і не обмежуйтеся відписками на наші запити, - наголосив голова Чернігівського обласного об’єднання організації роботодавців «Сіверщина» Віктор Лазар.

Питання, які необхідно відпрацювати з профільними міністрами, озвучив народний депутат України Владислав Атрошенко. Це, зокрема, неврегульованість стосунків між електропостачальними компаніями та бізнесом, на якому вони заробляють гроші. Також немає зобов’язуючих технічних законодавчих норм, які б регламентували технічні параметри електроенергії.

На сьогодні у нас дуже багато районів, в яких не витримується напруга, горять електроприлади, а ніхто ніякої відповідальності не несе і не відшкодовує збитки, - наголосив народний депутат.

Ще він згадав про податкові плани по штрафах, які нікуди не ділися з часів минулої влади. Бізнес, за його словами, не може існувати у таких умовах.

Міністр економічного розвитку та торгівлі України Айварас Абромавичус зауважив, що проблеми у регіонах України, які він нині активно відвідує, практично одні й ті самі. Тому й ставить за мету вислухати якомога більше пропозицій, щоб вирішувати їх системно та цілеспрямовано.

Наша мета – створити сприятливі умови не в окремих областях України, а зробити всю нашу державу своєрідною вільною економічною зоною з привабливими умовами для ведення бізнесу, - резюмував Айварас Абромавичус.



Прес-служба облдержадміністрації