back

Міністр економічного розвитку і торгівлі України відвідав успішні підприємства Чернігівщини

11-06-2015 | 17:25

— Держава робить все можливе щоб регуляторне середовище для малого та середнього бізнесу стало кращим і легшим, а також сприятливим як для внутрішніх, так і для іноземних інвестицій, — на цьому наголосив Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус 11 червня під час робочої поїздки до Чернігівської області.

Перебуваючи у Чернігові, Міністр ознайомився з виробничими потужностями Чернігівського відділення компанії ПАТ «САН Інбев Україна», що спеціалізується на виробництві пива.

У минулому році продукція компанії пройшла екологічну сертифікацію згідно ISO 14024 та отримала міжнародний сертифікат Центру екологічної сертифікації та маркування ВГО «Жива планета». На сьогодні це єдина марка пива в Україні, яка підтвердила свої екологічні переваги міжнародним сертифікатом. Продукція підприємств експортується до Білорусі, Молдови, Німеччини, Польщі, Ізраїлю та Англії.

Загалом, пивоварна промисловість Чернігівщини є однією з основних бюджетоутворюючих галузей області. Її питома вага в загальних обсягах випуску харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів складає 23%.

Але пивовари області занепокоєні, що зміни Податкового Кодексу України, які виступають в силу з 1 липня поточного року, негативно вплинуть на обсяги реалізації продукції. Адже пиво з вмістом етилового спирту від 0,5% буде прирівняне до алкогольних напоїв. Тобто для його продажу буде необхідна ліцензія, що відповідним чином позначиться на роздрібній ціні продукції.

Окрім цього, через складну суспільно-політичну ситуацію в країні підприємство втратило частину ринку збуту та комерційного обладнання.

Айварас Абромавичус запевнив керівництво підприємства, що всі пропозиції, надані до міністерства, враховані у процесі формування змін до законодавства і наразі перебувають на розгляді Верховної Ради України. Це, на його переконання, позитивно вплине не тільки на пивоварну галузь країни, а й на малий та середній бізнес в цілому.



У рамках робочої поїздки Міністр економічного розвитку і торгівлі України відвідав підприємство ТОВ «Пласт-Бокс Україна», що виробляє упаковку з пластмаси. Це сучасне підприємство, яке динамічно розвивається і впроваджує нові технології.

Основними напрямками роботи є виробництво ящиків для м’яса, риби, овочів та ін. Продукція виготовляється з пластику і відрізняється високою функціональністю та гарним зовнішнім виглядом. Сировина, що використовується для виробництва (поелітилен HDPE: High Density Polyethylene), гарантує додаткову міцність і стійкість до зовнішнього впливу.

Зараз на підприємстві працює 18 ливарних машин Krauss Maffei і HUSKY Hylectric та інші, що переробляють близько 400 тонн поліпропілену та поліетилену високої щільності на місяць. До кінця поточного року планується вдвічі збільшити виробничу потужність переробки сировини.



Спілкуючись з представниками засобів масової інформації області, Міністр економічного розвитку та торгівлі України Айварас Абромавичус зазначив, що проблематика бізнесу в усіх містах держави майже однакова.

— У зв’язку з новим законодавством майже 6600 підприємців країни працюватимуть за новими умовами. Загалом вони підтримують зміни, адже це нова сходинка у партнерських відносинах між державою і бізнесом, виведенні бізнесу з тіні, — підкреслив Міністр.

За словами урядовця, представників малого та середнього бізнесу Чернігівщини найбільше хвилює питання встановлення касових апаратів. На сьогодні вже є два законопроекти, що мають значно покращити ситуацію. І першим кроком міністерства економічного розвитку і торгівлі України для врегулювання проблеми буде детальне вивчення питання касових апаратів та прийняття заходів по демонополізації цього ринку.

Значно впливає на стан виробництва і мито на ввезення іноземної сировини, і питання оподаткування, і нестабільність курсів валюти і банківської системи загалом тощо.

— Держава і міністерство завжди будуть підтримувати позицію бізнесу, — констатував Айварас Абромавичус.

Проблеми бізнесу в регіонах, що виникають в процесі реформування економіки країни, допомагатиме вирішувати інститут бізнес-омбудсмена. За словами його очільника Альгірдаса Шемети, за перші три тижні роботи інституції отримано понад 100 скарг від представників малого та середнього бізнесу зі всієї країни. Користуючись нагодою, він запросив підприємців області звертатись зі своїми проблемами та пропозиціями до бізнес-омбудсмена.

Зустрічі з представниками бізнесу регіону, на переконання голови обласної державної адміністрації Валерія Куліча, сприятимуть налагодженню зворотнього зв’язку з Урядом та вирішенню нагальних питань Чернігівщини.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації