back

Обстежено лісові насадження на територіях природно-заповідного фонду

11-06-2015 | 14:40

Санітарно-оздоровчі заходи є частиною комплексу профілактичних заходів, які проводяться з метою збереження стійкості насаджень, запобігання розвиткові патологічних процесів у лісі, зменшення шкоди, що завдається шкідниками, хворобами, стихійними природними явищами, в цілому для збереження біорізноманіття нашої природи.

Так спеціалісти відділу природно-заповідного фонду, біоресурсів та екомережі 9-10 червня взяли участь у роботі комісій по санітарному обстеженні лісових насаджень природно-заповідного фонду на території ДП «Ніжинське лісове господарство» та ДП «Холминське лісове господарство», з метою призначення санітарно-оздоровчих заходів. Об’єктами обстеження були: ботанічний заказник місцевого значення «Кобижчанська дача», ботанічний заказник місцевого значення «Лозове» та ландшафтний заказник місцевого значення «Макошинський».

В ході проведення лісопатологічного обстеження було встановлено, що в деяких кварталах лісу відбувається масове всихання дерев ялини європейської, сосни, берези. Основними причинами деструктивних процесів слід вважати загальний вологодефіцит, утворений внаслідок зниження рівня грунтових вод в сукупності з негативним впливом жорстких атмосферних посух. З метою запобігання розповсюдження стовбурових шкідників, гнилевих хвороб та збереженням гарного деревостану інших лісових насаджень, комісією було призначено санітарно-оздоровчі заходи з подальшим створенням нових високопродуктивних лісових насаджень.


За повідомленням Департаменту
екології та природних ресурсів
облдержадміністрації