back

Віце-прем’єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко відвідав Чернігів

05-06-2015 | 18:50

Сьогодні на Чернігівщині з робочою поїздкою перебував Віце-прем’єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. У робочій поїздці Віце-прем’єр-міністра України супроводжували голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч та представник Ради регіонального розвитку області Сергій Березенко.

У рамках візиту Геннадій Зубко відвідав ряд об’єктів будівництва у місті Чернігові. Зокрема, Міністр ознайомився з проектом енергоефективної реновації загальноосвітнього навчального закладу №11.

Минулого року спільно з міжнародною фундацією GIZ «Енергоефективність у будівлях» вдалося зробити капітальний ремонт частини закладу. Реновацію початкової школи починали системно. Спочатку провели капітальний ремонт даху, гідрохімічну очистку системи опалення, замінили вікна та двері. Далі зробили утеплення фасаду та горища школи. Було також облаштовано індивідуальний тепловий пункт. На все було використано понад 2 мільйони гривень. Проведені роботи на сьогодні дають дуже хороший результат економії ресурсів, адже в зимовий час заклад використовує втричі менше теплової енергії. Для завершення проекту необхідно близько 18 мільйонів гривень.

Оглядаючи приміщення школи, Геннадій Зубко зазначив, що на сьогодні вже прийнято закони, які дають змогу бюджетним установам провести заходи з енергоефективності. Так, частина коштів установи, які передбачені на оплату за тепло, можуть бути направлені на енергоощадні технології. Як це працює: бюджетна установа залучає енергосервісну компанію для проведення реновації, сплачуючи за матеріали та виконані роботи саме за рахунок коштів на комунальні послуги. Адже логічно, що після реновації установа використає менше цих коштів, які таким чином зекономляться.

— Це дуже важливо, адже ми можемо не шукати кошти в державі, а залучати їх у тих, хто знає як провести реноваційні заходи і заробити гроші. Це вигідно енергосервісній компанії і бюджетній установі. Сьогодні потрібно лише навчитися працювати за вже прийнятими новими законами, — підкреслив Віце-прем’єр-міністр України. Він також зауважив, що проект потрібно продовжувати і до осені необхідно зробити заміну вікон, дверей та провести утеплення фасаду.



Важливим і актуальним для Чернігова є будівництво нової тролейбусної лінії по вулиці 50 років ВЛКСМ. Місто активно розвивається, його населення зростає, а тому питання належного транспортного сполучення з різними частинами Чернігова вже на часі. До того ж, тролейбус належить до екологічно чистого виду транспорту і забезпечує безкоштовний проїзд пільгових категорій населення. У міському бюджеті закладено близько 8 мільйонів гривень на добудову тролейбусної лінії, але цих коштів не вистачить.

Ознайомившись з проектом будівництва лінії, Віце-прем’єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України повідомив, що необхідні кошти на будівництво будуть надані з Державного фонду регіонального розвитку.



Геннадій Зубко також оглянув будівництво багатоповерхового житлового будинку по вул. Попова, що зведений за державною програмою «Доступне житло». У кожній квартирі будинку передбачено джерело автономного теплопостачання, а в підвальному поверсі розміщені господарські приміщення.

Віце-прем’єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України також обговорив з керівництвом ДП «УкрСіверБуд» реалізацію нових державних програм доступного житла, що діятимуть з початку наступного року.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації