back

Валерій Куліч: Ми маємо усі можливості виробляти достатню кількість продуктів тваринництва для внутрішнього споживання та формувати експортний потенціал

03-06-2015 | 17:48

У стратегічних питаннях розвитку аграрного комплексу області галузі тваринництва відведено провідне місце. Проте нестабільність соціально-економічної ситуації, низький рівень концентрації капіталу в аграрній сфері негативно вплинули на цю галузь виробництва.

Шляхи виходу з ситуації та перспективи розвитку тваринництва обговорено сьогодні під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації.

Як відзначив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Савченко, сьогодні в аграрному виробництві частка продукції тваринництва складає лише 15% проти 85% рослинництва.



Зміни економічних відносин між виробниками аграрної сфери та переробними підприємствами, недосконалість системи ціноутворення й збуту продукції тваринництва, а також низка інших чинників призводять до того, що собівартість продукції цієї сфери почала значно перевищувала її реалізаційну ціну. Внаслідок чого тваринники змушені вдаватися до значного скорочення чисельності поголів’я.

Проте за рахунок модернізації галузі та реалізації окремих інноваційних проектів сьогодні наш регіон другий у державі за кількістю великої рогатої худоби в сільськогосподарських підприємствах.



Для розвитку галузі тваринництва Чернігівщина має природні та потенційні інвестиційні можливості, які в інших регіонах відсутні. Це 590 тисяч гектарів луків та пасовищ, помірний клімат, достатні запаси вологи. А також значне інвестиційне поле, яке представлено 145 тваринницькими приміщеннями на 44 тисяч голів великої рогатої худоби.



Згідно з розрахунками спеціалістів, щорічно область недоотримує 671 мільйонів гривень прибутків від тваринництва. Як зазначив голова облдержадміністрації Валерій Куліч, виправити ситуацію можна не чекаючи державної підтримки за рахунок внутрішніх резервів. Було б лише бажання взятися за нову справу та уміння співпрацювати з інвестором.

Наша задача – показати керівникам підприємств, що у тваринницькій галузі може бути економіка набагато цікавіша і вигідніша, ніж у рослинництві.

Бізнес, заснований на економіці, а не на державній підтримці, більш стабільний і здатний до виживання у складних умовах, - наголосив очільник області, звертаючись до голів райдержадміністрацій.

Приклади успішного господарювання навели керівники потужних підприємств, добре знаних в області. Це голова наглядової ради ПрАТ «Чернігівське головне племпідприємство» з Чернігівського району Віктор Ланько, директор ПСП «Пісківське» з Бахмацького району Валерій Колоша та голова правління ПАТ «Ічнянський завод сухого молока і масла» Віктор Кияновський.

Заслухавши їх, Валерій Куліч порадив керівникам районів – особливо новопризначеним – вже зараз переймати досвід вправних господарників.

У нас є усі можливості виробляти достатню кількість продуктів тваринництва для внутрішнього споживання та формувати експортний потенціал. Ви повинні зрозуміти: чим більша будуть заробляти ваші підприємства, тим краща буде ситуація у районі, - резюмував керівник області.



Прес-служба облдержадміністрації