back

На Чернігівщині радилися аграрії світового рівня

12-07-2011 | 18:05

З третього по дев`яте липня на базі СТОВ «Дружба-Нова» (Варвинський район) проходив міжнародний консиліум із залученням іноземних фахівців на тему «Системний підхід у сучасному агровиробництві. Використання інформаційних та енергозберігаючих технологій у рослинництві».

Перші три дні консиліума були присвячені роботі експертних груп, потім відбулись пленарна частина та дні поля.

У заходах взяв участь заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Олександр Шанойло, фахівці з сільського господарства світового рівня Пол Йаса, спеціаліст з агротехнологій, Університет Лінкольн Небраска, США; Річард Фергусон, спеціаліст з ґрунтознавства, Університет Лінкольн, Небраска, США; Леонардо Менегатті з Бразилії, співвласник найбільшої агроконсалтингової фірми; Олексій Мельничук, спеціаліст з агрономії агроконсалтингової фірми «DynAgra» з Канади, та координатор проекту В,ячеслав Адамчук, спеціаліст з точного землеробства і сенсорних технологій Канадського Університету МакГілл.

Заступник голови облдержадміністрації з аграрних питань Олександр Шанойло, виступаючи на пленарній частині міжнародного консиліуму, зазначив, що зміст та мета форуму цілком відповідають аграрним пріоритетам регіону: “В контексті виконання програми “Чернігівщина-2015” ми маємо вийти практично на подвоєння валового виробництва зерна. Але без інноваційних підходів, про які тут йде мова, це здійснити буде практично неможливо”.

Теми доповідей на консиліумі торкались переважно інноваційних технологій у рослинництві — “Ноу-тілл по-українськи”, “Сенсорні технології і перспективи точного землеробства”, “GPS-моніторинг техніки та виробництва” тощо.

Закордонні гості разом з фахівцями господарства знайомилися з виробничими потужностями та роботою на полях, аналізували результати впровадження елементів точного землеробства. Визначили перспективи розвитку інноваційних технологій і їх адаптацію до умов українського рослинництва.

***

8 та 9 липня в рамках Міжнародного консиліуму відбувся семінар та дні поля, в яких взяли участь майже 150 представників Росії, України, Білорусі, США, Канади, Бразилії.

З вітальним словом до присутніх звернувся Олександр Шанойло.

«Досвід і практичні надбання учасників семінару стануть запорукою значного підвищення рівня аграрного виробництва», - наголосив він.

«Без перебільшення «Дружба-Нова» є піонером впровадження інноваційний заходів, практично все, що на сьогоднішній день є технологічно кращим у світі, в Україні ви можете побачити тут, у Варві»,- додав заступник голови ОДА.

В перший день поля учасникам форуму продемонстрували стаціонарні та польові виробничі досліди, застосування інформаційних технологій для обстеження ґрунтового покриву, накопичення і використання електронних даних, картографування електропровідності та рельєфу полів.

Працівники агрохімічної лабораторії взяли зразки ґрунту, для подальшого аналізу. І вже на наступний день на цьому ж полі відбулося внесення мінеральних добрив, на основі попередньо-отриманих даних.

Учасники побачили дослідне поле по вивченню впливу різних норм висіву, норм та доз азотних та інших добрив на основні показників родючості ґрунту, продуктивності та якості зерна кукурудзи.

Гостей ознайомили з роботою сучасної метеостанції та електронних датчиків для відслідковування погодних умов. Показали технологію змінної норми висіву насіння та диференційного внесення добрив, GPS - моніторинг сільськогосподарської техніки.

Представники Російської Федерації та Республіки Білорусь були вражені тим, що їм не лише розказали «суху» теорію, а й продемонстрували все в роботі.