back

Депутати обласної ради затвердили заходи щодо підготовки проекту Перспективного плану формування територій громад області

28-05-2015 | 16:13

Сьогодні на позачерговій сесії обласної ради депутати ухвалили низку рішень, стратегічно важливих для подальшого розвитку області.

Як і під час засідання президії, найбільше запитань та зауважень було до проекту Перспективного плану формування територій громад області. Більшістю голосів питання про його схвалення було зняте з порядку денного сесії. Натомість, після тривалої дискусії та роз’яснення голови обласної державної адміністрації Валерія Куліча найбільш спірних положень, було прийнято компромісне рішення. Ним депутати обласної ради затвердили план заходів щодо підготовки проекту Перспективного плану формування територій громад Чернігівської області. У цьому документі визначені не лише заходи, але й конкретні терміни та виконавці.

Зокрема, ним передбачено проведення в засобах масової інформації інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та положень Методики проведення такого об’єднання. Також планується провести громадські обговорення, консультації з сільськими, селищними, міськими радами, уповноваженими представниками органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, а також суб’єктами господарювання.

Сформовані проекти планів будуть подані до Офісу з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади в області. І лише після узагальнення узгоджений варіант проекту Перспективного плану формування територій громад області буде внесено на засідання сесії обласної ради.

Далі депутати прийняли Стратегію сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року. Необхідність прийняття цього документу зумовлена ухваленням Державної стратегії регіонального розвитку України на період до 2020 року, а також завершенням строку реалізації Стратегії соціально-економічного розвитку області на період до 2015 року.

До роботи над проектом Стратегії були залучені представники бізнесу, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, освітніх та наукових установ, громадських та інших організацій, що забезпечує реалістичність її виконання та довіру до неї з боку громади. Проект пройшов громадське обговорення.

Стратегія містить комплексну систему завдань, що забезпечуватимуть досягнення стратегічного бачення та створення регіону сталого розвитку. У ньому гармонійно поєднуватимуться інноваційна промисловість, екологічне сільське господарство, висока якість людського потенціалу та безпечне довкілля.

Гаслом подальшого розвитку пропонується: «Чернігівщина – край для розвитку, праці, життя та відпочинку!».

Депутати також проголосували за внесення змін до Програми економічного і соціального розвитку області на 2015 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 23 січня 2015 року. Вона доповниться позиціями відібраних пріоритетних об’єктів, які доцільно фінансувати із залученням коштів державного, місцевих бюджетів, коштів інвесторів та благодійної допомоги.

На пленарному засіданні затверджено додатковий перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища та прийнято рішення про створення регіонального ландшафтного парку «Ніжинський».

Згідно з рішенням депутатів, звання «Почесний громадянин Чернігівської області» присвоєно Петру Крапив’янському – заступнику голови Ніжинської міської організації ветеранів України, а також голові Чернігівської обласної організації ветеранів України Анатолію Москаленку.

Депутати також прийняли низку майнових та кадрових рішень. Так, керівників отримали КП «Облсвітло», Чернігівський геріатричний пансіонат та Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г. Шевченка. Цей заклад очолив Сергій Мойсієнко, який до цього обіймав посаду директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації.

У роботі сесії взяв участь народний депутат України Валерій Давиденко.



Прес-служба облдержадміністрації