back

Для покращення підприємницького клімату в регіоні

30-05-2011 | 15:44

Підтримка підприємництва та пошук шляхів вирішення проблем, що йому заважають, є саме тією сферою соціально-економічного розвитку, в якій співпраця влади та громадськості може принести наочні результати. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час розширеного засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації з нагальних питань розвитку підприємницької діяльності.

Він підкреслив: Президент України та Уряд здійснюють послідовні реформи, вживають конкретних заходів щодо реального усунення адміністративних, фіскальних, регуляторних та інших перешкод, які стоять на заваді діяльності підприємців.

Так, Указом Президента України наприкінці квітня цього року затверджено Національний план дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Національний план передбачає дерегуляцію усіх сфер життя. Зокрема, передбачається, що у цьому році будуть завершені всі необхідні процедури для реалізації податкової та бюджетної реформ.

Планується подальше скорочення переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, передача територіальним представництвам центральних органів виконавчої влади та місцевим державним адміністраціям повноважень на видачу цих документів.

Також будуть скорочені строки оформлення ліцензій, уніфіковані принципи та процедури їх отримання; удосконалена система надання адміністративних послуг.

Передбачається продовження спрощення процедури відкриття бізнесу; припинення господарської діяльності юридичної особи та фізичної особи-підприємця; розширення мережі об'єктів інфраструктури підтримки підприємництва тощо. Загалом для спрощення дозвільних процедур планується розробити та ухвалити близько 30 нормативно-правових актів. Травень цього року Урядом зроблено місяцем відвертого діалогу з бізнесом, метою якого є вироблення ефективних механізмів взаємодії у проведенні реформ.

На переконання керівника області, водночас із суспільним діалогом необхідно налагодити постійний «зворотній зв’язок» щодо практики дерегуляції. За його словами, відверта розмова у регіоні вже розпочалась на розширеному засіданні обласної координаційної ради з питань розвитку малого підприємництва 11 травня цього року, за підсумками якого напрацьовані пропозиції щодо вдосконалення відносин влади і бізнесу, вирішення питань, які заважають розвитку підприємницької діяльності.

«Кожен підприємець, кожен громадянин має побачити і на собі відчути, як розширюється поле економічної свободи і водночас внести свої пропозиції», - зауважив Володимир Хоменко.

Обговоривши під час розширеного засідання президії Громадської ради нагальні питання діяльності малого і середнього бізнесу, що перешкоджають його розвитку, очільник області підкреслив: облдержадміністрація готова підтримати напрацювання та ініціативи підприємницького середовища, спрямовані на покращення бізнес-клімату.

«Впевнений, що такі зустрічі сприяють виробленню ефективних механізмів взаємодії у проведенні реформ, дозволяють забезпечити реалізацію співпраці влади і бізнесу на постійній основі та продовжити процес створення оптимальних умов для покращення підприємницького клімату в регіоні.

Сподіваємось, що спільно напрацьовані конкретні пропозиції щодо удосконалення діючої нормативно-правової бази у сфері підприємництва дадуть позитивний поштовх для зміцнення економіки і області, і країни» - наголосив Володимир Хоменко.







Прес-служба облдержадміністрації