back

В області триває підготовка до святкування 20-ї річниці незалежності України

12-05-2011 | 20:12

Підготовка та проведення ювілейних заходів до 20-ї річниці незалежності України триває відповідно до наміченого плану. Про це на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації під час розгляду питання ходу підготовки до свята повідомив заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко.

З метою належного відзначення в області 20-ї річниці незалежності України обласною державною адміністрацією узагальнено пропозиції органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та представників громадських організацій. Розпорядженням голови облдержадміністрації затверджено відповідний план заходів та утворено організаційний комітет з підготовки і відзначення свята. Відповідні районні та міські плани заходів затверджено розпорядженнями голів райдержадміністрацій та рішеннями виконавчих комітетів міських рад.

Протягом лютого — квітня в області вже пройшов ряд заходів, приурочених до 20-річчя незалежності.

У березні — квітні відбулись творчі звіти районів та міст Чернігова, Ніжина, Прилук «Живи, незалежна і сильна, і слався, єдина, в віках!», присвячені 20-й річниці незалежності України. Участь у концертних програмах взяли майже п’ятсот творчих колективів області, у виставкових комплексах були задіяні більше семисот народних майстрів.

Вже підбито підсумки першого обласного літературного конкурсу «Хай весь світ дивують нині діти неньки України». На конкурс надійшло понад 200 творчих робіт учнів 4—7-х класів загальноосвітніх шкіл області.

У 2011 році проходитимуть заходи культурно-мистецького плану: перше Міждержавне літературно-мистецьке свято «Нетлінне Слово…» у м. Новгороді-Сіверському, козацьке свято у Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» у м. Батурині Бахмацького району, виставка нових надходжень «України слава стала!» в обласному історичному музеї ім. В. Тарновського, виставка живопису і графіки молодих художників «Молода Україна» в обласному художньому музеї, ІV фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь» у смт Любечі Ріпкинського району, Міждержавний фестиваль духовного співу та музики в м. Прилуки, відкриття з нагоди 70-річчя партизанського руху ІІ черги музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград» у с. Єліне Щорського району, Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь» у Чернігівському районі.

Крім того, буде продовжуватися спорудження об’єктів у Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» у м. Батурин та історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч» у Ріпкинському районі. Зроблено перші кроки по занесенню історичного центру Чернігова до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. З обласного та місцевих бюджетів профінансовано роботи по відкриттю музею Миколи Ге у м. Ічня та реконструкції музею Павла Тичини у с. Піски Бобровицького району. У 2011 році планується урочисто відкрити пам’ятники Св. Антонію у Любечі, письменнику Аркадію Казці у Седневі, святителю Іоасафу, єпископу Білгородському у м. Прилуках, Марку Бернесу у м. Ніжині. Дана робота сприяє не лише відновленню історико-культурної спадщини та вшануванню пам’яті видатних земляків у рік незалежності України, а також значно підвищує туристичну привабливість Чернігівщини.

2011 рік є роком позитивних перетворень у соціально-економічній сфері, які окреслені у Середньостроковій програмі соціально-економічного розвитку області на 2011—2015 роки.

Це і позитивні зрушення в агропромисловому секторі: розвиток тваринництва (введення в експлуатацію у цьому році 8-ми сучасних м’ясо-молочних комплексів); відновлення цукрової галузі Чернігівщини, будівництво мережі елеваторів, також розпочато роботи по організації відкриття оптових ринків сільгосппродукції.

Що стосується економіки, то основними пріоритетами 20-го року незалежності в області стала підтримка якості чернігівських товарів, проведення інвестиційних форумів, участь кращих підприємств області у всеукраїнських та міжнародних виставках якості. Знаковим є те, що саме в річницю незалежності значно поглибилося транскордонне співробітництво з Російською Федерацією та Республікою Білорусь.

В цьому році нарешті почала вирішуватися болюча для області проблема утилізації хімічних засобів захисту рослин, які десятиліттями загрожували екологічній безпеці Чернігівщини.

Як зазначив Віктор Тканко, у рік 20-ї річниці незалежності України область перетворилась на справжній «будівельний майданчик освіти». Виділені кошти на будівництво та реконструкцію навчальних закладів у містах Прилуки та Носівка, селищі Седнів Чернігівського району, с. Нова Басань Бобровицького та с. Машеве Семенівського районів. Такої кількості новобудов в освітянській сфері не спостерігалось впродовж останніх 10-ти років. Найближчим часом буде введено в експлуатацію дошкільний навчальний заклад у с. Вихвостів Городнянського району.

Також триває робота по реалізації в області завдань Року освіти та інформаційного суспільства.

Вперше за останні роки у всіх навчальних закладах пройдуть загальні профілактичні медичні огляди учнів для раннього діагностування хвороб, попередження захворюваності молодого покоління. Покращенню медичного забезпечення населення стане і відкриття в рік 20-річчя нової рентгенопераційної в м.Чернігів з сучасним обладнанням (ангіографом) для діагностики серцево-судинних захворювань. Також в цьому році продовжується будівництво Талалаївської ЦРЛ.

До заходів з нагоди 20-ї річниці незалежності долучатиметься велика кількість учнівської та студентської молоді. Так, дана тема звучатиме під час проведення Міжнародного молодіжного фестивалю «Дружба — 2011». За участю молодіжних громадських організацій, студентського активу області та громадських діячів у серпні ц. р. відбудеться молодіжний громадський форум «20 років незалежності України: молодіжний погляд».

Чернігівська область буде гідно представлена на всеукраїнських заходах з нагоди 20-ї річниці незалежності.

Так, область братиме участь у Всеукраїнському конкурсі «Населений пункт кращого благоустрою та підтримки громадського порядку».

У рамках загальнодержавної виставкової акції «Барвиста Україна» у Національному комплексі «Експоцентр України» відбудеться виставка-презентація області «Сіверські контракти — 2011». На VIІ Міжнародній книжковій виставці-ярмарку буде представлено книжкову продукцію видавництв області.

З нагоди відзначення Дня Державного Прапора України та 20-ї річниці незалежності України в усіх населених пунктах області пройдуть урочисті зібрання, святкові концерти та покладання квітів до пам’ятних знаків, пам’ятників видатним діячам українського державотворення, борцям за незалежність, воїнам, полеглим за свободу України. Всі ці заходи відбудуться за участю представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, діячів науки і культури, представників громадських та релігійних організацій, політичних партій.

В обласному центрі за участю керівництва області буде проведено урочистий прийом з відзначенням кращих виробників, підприємців, представників інтелігенції, ветеранів праці, державних службовців, депутатів місцевих рад різних рівнів, активістів громадських організацій Чернігівщини.

23 серпня 2011 року відбудеться урочиста церемонія підняття Державного Прапора України у м. Чернігові біля будівлі Чернігівської райдержадміністрації, акція «Я громадянин України» з врученням паспортів України обдарованим шістнадцятирічним юнакам і дівчатам Чернігівщини та автопробіг з державними прапорами вулицями обласного центру.

У церквах усіх конфесій 24 серпня будуть проведені молебні за Україну і Український народ.

Цього ж дня в обласному центрі відбудеться урочисте відкриття VІ Міжнародного фольклорного фестивалю національних культур «Поліське коло», парад військ Чернігівського гарнізону на честь 20-ї річниці незалежності України.

У листопаді — грудні будуть проведені урочистості, просвітницькі та інші тематичні заходи з нагоди 20-ї річниці всеукраїнського референдуму в питанні про проголошення незалежності України 1 грудня 1991 року.

Ювілейні заходи широко висвітлюються в місцевих та регіональних засобах масової інформації. Зокрема, на веб-сайті Чернігівської обласної державної адміністрації вже створено відповідну рубрику, а в обласній газеті «Деснянська правда» започатковано тематичну сторінку «День народження країни». Відповідні програми готуватимуться і на ОДТРК «Сівер-Центр». Ювілею буде присвячено фестиваль журналістів регіональних засобів масової інформації «Золотий передзвін Придесення».

Процес підготовки та проведення заходів до свята перебуває на постійному контролі у керівництва облдержадміністрації.

Як підкреслив очільник області, 20-а річниця незалежності України – це не лише культурно-масові заходи, а цілий комплекс рішень та дій в суспільно-політичній, гуманітарній та соціально-економічній сферах.

«Будівництво шкіл та дитячих садків, повне та ефективне освоєння коштів, які надходять в область і райони для забезпечення сталого соціально-економічного розвитку – ось що таке 20-річчя незалежності. Громада має бачити конкретні кроки влади у напрямку покращення життя людей. Саме такі дії визначають курс, яким ми йдемо, в якому напрямку рухається країна», - резюмував Володимир Хоменко.




Прес-служба облдержадміністрації