back

Виші України отримають повну автономію

26-05-2015 | 16:17

Минулоріч було прийнято Закон України «Про вищу освіту». У ньому передбачено чимало змін до звичної системи, про основні з яких студентам та викладачам Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка під час робочої поїздки до області розповів Міністр освіти і науки України Сергій Квіт.

Основну увагу було акцентовано на наданні вищим навчальним закладам академічної, організаційної та фінансової автономії. Тобто, виші мають самостійно розпоряджатися власними коштами, розподіляти години, курси і спеціалізації.

— Навчання має бути побудоване на взаємовимогливості викладачів до студентів та навпаки. Лише за таких умов ми отримаємо якісну освіту, — зазначив Сергій Квіт.

Розповів міністр і про заплановане нововведення щодо розподілу спеціальностей та спеціалізацій. Зокрема, останнє виші формуватимуть та обиратимуть самі.

У планах і скорочення навчального навантаження з 900 годин до 600. Це дасть можливість студентам і викладачам більше займатися науковою роботою.

Впроваджуватимуться дипломи нового зразка. До слова, їх дизайн у кожного навчального закладу може бути різний.

Чималу роль у навчально-виховному процесі вишу відіграє студентське самоврядування. Воно також повинно мати стартовий бюджет, аби брати участь в освітніх програмах та грантових перегонах.

Щодо заохочення найкращих випускників педагогічних вишів їхати працювати у село, міністр відповів так:

У Законі такого поняття«заохочення» нема. Проте, я вважаю, що стимулом має бути гідна заробітна плата, яка зростатиме з кожним підвищенням кваліфікації. Це спонукатиме самих освітян навчатися протягом життя.

Поспілкувався зі студентами і відповідальний за область від Адміністрації Президента Сергій Березенко, який коротко ознайомив присутніх із діяльністю Ради регіонального розвитку.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації